Bernard Koekoek werkt als bestuurder en onderhandelaar bij vakbond FNV. Hij zet zich al lange tijd in tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.
Wat heeft de FNV tot nu toe gedaan tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs?
“We zijn direct na de verkiezingen begonnen. We zagen dat er plannen lagen om de internationalisering in het hoger onderwijs terug te dringen, en die wilden ze combineren met forse bezuinigingen. We hebben meteen brieven geschreven, gelobbyd, en aangegeven dat dit grote schade zou aanrichten.
Bij de opening van het academisch jaar in september hebben we samen met andere partijen een protest georganiseerd. Die actie richtte zich al op de toen al bekende bezuinigingsplannen. In november volgde een landelijke actie op het Malieveld, waar 25.000 mensen aan meededen. Daarmee wilden we de politiek heel nadrukkelijk confronteren.
Na dat protest zagen we dat sommige bezuinigingen werden aangepast of uitgesteld, maar we zijn daar nog lang niet tevreden mee. Daarna zijn we gewoon doorgegaan. We hebben van 10 tot 24 maart een estafettestaking georganiseerd: alle universiteiten in Nederland hebben op verschillende dagen het werk neergelegd. Dat gebeurt normaal gesproken niet. Universiteiten staken bijna nooit. Maar deze bezuinigingen zijn van een ongekende omvang, en mensen voelen de urgentie. We blijven doorgaan tot de plannen helemaal van tafel zijn.”
Krijgen jullie ook negatieve reacties op de acties, bijvoorbeeld van de politiek?
“Niet van partijen die zich inhoudelijk uitspreken. De oppositiepartijen staan vaak bij ons op het podium tijdens bijeenkomsten. Zij dragen dezelfde boodschap uit als wij: stop de sloop van het hoger onderwijs, stop de sloop van het hele onderwijs. Wat ik wel een negatieve reactie vond, was een opmerking van Bruins. Die zei: ‘Ik vind het heel goed dat jullie dit doen, maar ik ga denk ik toch door.’ Dat is frustrerend. Verder doet Den Haag erg z’n best om zo min mogelijk te reageren. Ze doen alsof het allemaal niet bestaat en blijven vaag.”
Wat betekenen deze bezuinigingen voor de toekomst van het beroep docent?
“Er zijn al enorme tekorten aan docenten, en die worden alleen maar groter. Vooral het hogere onderwijs wordt nu geraakt, en dat is precies de plek waar de leraren van de toekomst worden opgeleid. Tijdens een van onze stakingen sprak een student van de Pabo op het podium. Hij zei: ‘Ik wil graag les gaan geven aan de komende generaties, maar dan moet ik zelf wel goed onderwijs kunnen volgen. Dan moet het ook mogelijk zijn voor mijn medestudenten om in te stromen op deze opleiding.’ Dat raakte me. Het laat zien hoe groot dit probleem is.”
Wat staat er verder op de planning?
“Op 10 juni gaan studenten en docenten van hogescholen en universiteiten opnieuw staken. De dag erna wordt de voorjaarsnota behandeld in de Tweede Kamer. Daarin staan de nieuwe bezuinigingsplannen. Onze acties zijn erop gericht om vóór die tijd een duidelijk signaal te geven aan Den Haag. We willen dat de politiek ziet hoeveel mensen zich zorgen. We gaan door zolang het kabinet zit of zolang deze plannen bestaan. Dit is geen actie van één dag of één moment.”
Wat willen jullie meegeven aan andere sectoren?
“We willen laten zien dat je niet moet wachten tot een bezuiniging werkelijkheid wordt. Dan ben je te laat. Je moet in actie komen vóór het zover is. Niet alleen voor jezelf, maar voor het hele publieke domein. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, willen we ons ook aan andere sectoren presenteren om hen te betrekken.”