Op 25 April is Paus Fransiscus in zijn slaap overleden. Hij is 88 jaar oud geworden. Hij wordt herdacht als een nederige, liefdevolle man die zijn leven heeft geweid aan de wereld een betere plek maken. Dit nieuws ging in een ogenblik de hele wereld over. Zo ook naar Leidsche Rijn, waar ze in de Wederkomst des Herenkerk aan de Marco Pololaan zijn ze in omroer. Hier vertelt pastoor Jacob van der Linden meer over hoe het nu verder gaat in het Vaticaan.
Tekst: Cristian Turien
Het nieuws van het overlijden van paus Fransiscus heeft wereldwijd diepe indruk gemaakt. Hoe heeft uw gemeenschap dit bericht ontvangen?
“Met groot verdriet, maar ook met dankbaarheid. Verdriet, omdat we afscheid moeten nemen van een geestelijk leider die ons jarenlang richting gaf. Dankbaarheid, omdat hij zijn leven volledig in dienst heeft gesteld van Christus en de Kerk. Hij was een man vol met vergiffenis en inzicht.”
Wat gebeurde er op het moment dat het nieuws bekend werd?
“We hebben direct de klokken laten luiden, zoals dat traditie is. Daarna hebben we een gebedswake georganiseerd in de kerk. Het was indrukwekkend hoeveel mensen op de been waren — gelovigen, buurtbewoners, ook jongeren die normaal niet wekelijks komen. Er heerste een sfeer van stilte, maar ook van samenzijn.”
bij het overlijden van een paus treedt een speciaal proces in werking . Kunt u uitleggen wat er nu gaat gebeuren?
“Nu de paus is overleden, treedt het zogeheten Sede Vacante in: de stoel van Petrus is leeg. Dat betekent dat het Vaticaan tijdelijk wordt bestuurd door de Camerlengo, die de zaken waarneemt totdat een nieuwe paus gekozen is. Binnen vijftien tot twintig dagen wordt het conclaaf bijeengeroepen, waarin de kardinalen uit de hele wereld samenkomen om een nieuwe paus te kiezen.
Hoe verloopt zo’n conclaaf precies?
“De kardinalen worden letterlijk opgesloten in de Sixtijnse Kapel. Ze mogen geen contact met de buitenwereld hebben. Iedere dag stemmen ze, maximaal vier keer per dag, totdat iemand met een tweederdemeerderheid wordt gekozen. Na elke stemming wordt de uitslag zichtbaar gemaakt via de beroemde rook: zwarte rook betekent geen nieuwe paus, witte rook betekent dat er een nieuwe paus is gekozen. Dan klinkt het: Habemus Papam! — ‘We hebben een paus!'”
Is er in uw gemeenschap veel discussie over wie de nieuwe paus moet worden?
“We discussiëren daar niet echt over, het is geen verkiezing zoals bij een politieke partij. Natuurlijk zijn er kardinalen die in het oog springen, bijvoorbeeld vanwege hun werk in ontwikkelingslanden of hun progressieve visie. Maar wij bidden vooral dat de Heilige Geest de kardinalen mag inspireren om de juiste persoon te kiezen.”
U vertelde over jongeren die naar de wake kwamen. Denkt u dat het overlijden van de paus hen raakt?
“Meer dan men denkt. Jongeren zoeken zin, richting, authenticiteit. De paus, hoe ver weg hij ook lijkt, belichaamt voor velen iets wat groter is dan henzelf: een moreel kompas, een anker. Ik denk dat zijn dood ook iets wakker maakt.Intussen blijven wij bidden. Voor de zielenrust van paus Benedictus XVII, voor de kardinalen die samenkomen, en voor de Kerk wereldwijd. Want zoals Christus zei: “Ik zal u geen wezen achterlaten.” We geloven dat, ook in deze tijd van wachten en rouw.”
Binnenkort zal het Conclaaf van start gaan. Hoe lang dat precies zal duren weet niemand, voor updates kan je onze live blog volgen voor de laatste updates.