De medewerkers van de reizende wijktafel heten u elke woensdagochtend warm welkom in de bibliotheek van Leidsche Rijn. Terwijl er geadverteerd wordt dat het een plek is om met wensen en vragen langs te komen blijkt de wijktafel een heel ander doel te hebben. Een sociaal moment om je hart te luchten aan een tafel vol gezelligheid en een kop koffie. Toch hebben de vrijwilligers deze week geen luisteren oor kunnen bieden.
Op deze vroege ochtend komen vrijwilliger Bella van der Linden en Maria Spenkelink van stichting De Wilg om op te starten en een gezellige sfeer te creëren. De reizende wijktafel ontvangt sinds augustus 2024 elke woensdagochtend bewoners van Leidsche Rijn met een kop koffie en een goed humeur. ‘Het is ontstaan om nieuwe bewoners van Leidsche Rijn welkom te heten en actief te houden zodat ze zo min mogelijk gebruik hoeven te maken van de zorg’ verteld Van der Linden met passie over dit onderwerp. Op sociale media adverteren ze de wijktafel als een plek om je wensen te delen en vragen te stellen over Leidsche Rijn. Volgens Bella van der Linden is het ook een plek om gezelligheid op te zoeken en eenzaamheid achter te laten. Er komen vaak individuen aan de tafel die elkaar nog niet kennen, zo ontstaan er leuke gespreken en laten ze zien dat iedereen welkom is om te praten. ‘Het maakt niet uit waarvoor ze langskomen, wij staan open voor alles. Wij bieden een welkom door hier te zijn voor vragen over Leidsche Rijn of gewoon gezellig kletsen met een kop koffie’ verteld Spenkelink terwijl ze een slok uit haar kop koffie neemt.
Terwijl Van der Linden nog even verse koekjes haalt voor de gasten verteld Spenkelink over de toekomst van de wijktafel. ‘We begonnen met het concept dat je gewoon aan kan komen waaien en van daaruit kijken we hoe de tafel zich verder ontwikkelt’. Spenkelink en Van der Linden geven aan elke week nieuwe gezichten aan de omarmende tafel te zien. Verschillende mensen brengen verschillende verhalen met zich mee waardoor het elke week interessant en actueel blijft. Aangezien de tafel nog maar kort zijn deuren heeft geopend is de binnenloop nog minimaal. Spenkelink verteld in de toekomst de wijktafel graag naar verschillende locaties in Leidsche Rijn te willen verplaatsten om nog meer inwoners te bereiken. Lachend zegt Spenkelink: ‘Letterlijk een reizend tafelkleed’ terwijl ze wijst naar de rood met blauw geblokte tafelkleden die over de wijktafel gedrapeerd liggen. Verder is Van der Linden bezig met nieuwe ideeën voor de wijktafel. Zo zou ze meer kinderen willen betrekken door bijvoorbeeld een grabbelton op tafel te zetten. ‘Vorige week heb ik nog met een paar meisjes gekleurd aan de wijktafel, dat trekt de ouders ook weer aan om even te komen kletsen’ verteld Van der Linden.
Na een half uur is er nog niemand langs gekomen aan de wijktafel. Wachtend op gezellige bewoners van Leidsche Rijn verteld Van der Linden waarom deze wijktafel zo belangrijk is. Zes jaar geleden is ze samen met haar man naar Leidsche Rijn verhuisd. Een aantal jaar geleden is hij overleden en kwam Van der Linden oog-in-oog te staan met een eenzaamheid die ze nog nooit eerder had gevoeld. Terugdenkend aan deze eenzame tijd had Van der Linden een plek willen hebben om naar toe te kunnen gaan voor steun en gezelligheid. Dit biedt de reizende wijktafel aan de bewoners van Leidsche Rijn. Zo hebben eenzame bewoners van jong tot oud een plek om gesprekken te voeren en de eenzaamheid te ontvluchten. ‘Als je jong bent heb je klachten, als je oud bent heb je klachten. Maar we hebben ook allemaal krachten en die gebruiken wij hier bij de wijktafel’ verteld Van der Linden met stralende ogen. Niet alleen de bezoekers hebben profijt van een luisterend oor op de vroege ochtend. Ook voor Bella van der Linden is het een ochtend vol gezelligheid dat haar een reden geeft om uit bed te komen en dat aan anderen ook te kunnen bieden.
De reizende wijktafel is nog nieuw en zit nog niet elke woensdag vol met koffiedrinkende gasten die hun verhaal willen delen. De ochtend is voorbij en de onaangebroken koeken kunnen terug de tas in. De reden dat er deze week niemand langs is gekomen zou kunnen liggen aan de promotie van de wijktafel. Spenkelink en Van der Linden vertellen dat er af en toe foto’s en informatie geplaatst wordt op sociale media om bekendheid te creëren. Voorlopig houden ze het daarbij. ‘We willen niets opdringen, we heten ze welkom door onze armen open te houden’ verteld Van der Linden. In de straten van Leidsche Rijn vertellen meerdere bewoners nog nooit gehoord te hebben van het concept. ‘Ik heb eigenlijk geen idee wat de reizende wijktafel is’ verteld een vrouw onderweg naar de supermarkt. De reizende wijktafel blijkt dus nog niet bekend te zijn onder de inwoners van Leidsche Rijn.
De reizende wijktafel is in ontwikkeling met als basis het welkom heten van de bewoners en bezoekers van Leidsche Rijn. Wat belangrijk is volgens Bella van der Linden en Maria Spenkelink is het laagdrempelig houden zodat mensen de wijktafel leren kennen.