Het Harmonieorkest Vleuten zet zich dit jaar opnieuw in om geld op te halen voor HandicapNL. Ook dit jaar hebben ze een groot bedrag opgehaald. Zelf heeft de muziekvereniging een orkest voor verstandelijk beperkten: het G-orkest.
De schuifdeuren van de CultuurCampus in Vleuten gaan open en Jinte Groenenberg zit achter de balie. De hal van het gebouw staat vol met verschillende kunstwerken en muurschilderingen in blauwe tinten. Op de verdieping erboven is een vioolles bezig en de geluiden van af en toe valse snaren galmen door de gangen.
Tijdens het wachten op de voorzitter lopen muzikanten met hun instrumenten naar binnen. Ze nemen plaats aan één van de drie tafels en praten lachend over hun muziekstuk en ‘partituren’. De voorzitter draagt een rood vest met het logo van Harmonieorkest Vleuten. Hij schudt een stevige hand en laat een geschikte plek voor het interview zien: het zijtoneel.
Het Harmonieorkest Vleuten, ook wel HOV, begon met geld inzamelen voor HandicapNL toen deze organisatie instrumenten wilde financieren voor het G-orkest, een speciaal orkest dat mensen met een verstandelijke beperking de kans biedt om samen muziek te maken. ‘We hebben hier toen een mooi bedrag voor gekregen, en we vonden dat we daar iets voor terug mochten doen. Dus vandaar dat we de collecte zijn gaan lopen’, vertelt Robert de Bruijne, voorzitter van HOV.
Dit jaar is het opgehaalde bedrag hoger dan voorgaande jaren. Dit jaar is er maar liefst 1.264,86 euro met de contante collectebus opgehaald. De Bruijne legt uit: ‘We hebben aanzienlijk meer mensen op pad gestuurd. Ieder lid van het B-orkest is collecte gaan lopen.’ Het geld van de contante collectebus is eerst bekendgemaakt, later ook het bedrag van de online collecte. Jinte Groenenberg vertelt over het totale bedrag: ‘4.335,21 euro hebben we in totaal opgehaald dit jaar! Niet al het geld gaat naar HandicapNL; hiervan komt de helft ten goede aan HOV en de andere helft gaat naar HandicapNL.’ In 2023 lag het totale bedrag rond de 1.300 euro.
Naast het collecteren halen ze ook op andere manieren geld op. Zo hebben ze meegedaan aan Rabobank ClubSupport, hebben ze een oudpapiercontainer waar ze ieder jaar duizenden euro’s mee ophalen, en is er een QR-code om geld te doneren. In 2023 heeft iemand uit het G-orkest met begeleiding geld opgehaald. ‘Dat was degene die het meeste geld had opgehaald!’ vertelt De Bruijne trots.
‘Het klinkt echt heel leuk’, vertelt Robert de Bruijne met een brede lach over het G-orkest. De voorzitter, die zelf vader is van een meervoudig gehandicapte dochter en het G-orkest heeft opgericht, vertelt: ‘Mijn dochter kan enorm genieten van muziek. Toen ik om me heen keek, bleek er in Utrecht geen mogelijkheid te zijn voor mensen met een beperking om muziek te maken. Als je als vereniging zegt “Muziek is voor iedereen en muziek verbindt,” dan hoort zo’n groep hier ook thuis.’ Het ontstaan van het G-orkest ging daarna snel. Samen met een aantal vrijwilligers heeft de voorzitter het orkest in korte tijd opgezet. Het G-orkest heeft op 13 oktober zijn 5-jarig bestaan gevierd.
Het Harmonieorkest Vleuten telt in totaal zeven orkesten. Hierbij heeft het A-orkest het hoogste niveau. De generale repetitie is in volle gang. Robert de Bruijne speelt zelf ook klarinet in het orkest. De 62 muzikanten zitten op zwarte stoeltjes in een halve cirkel om de dirigent heen. Voor hen staan lessenaars waarop hun bladmuziek opengevouwen ligt, met bovenaan dikgedrukt ‘Jubilee Overture’ van Philip Sparke. Nadat de blaasinstrumenten achterin de ruimte een valse noot spelen, legt dirigent Arjan Gaasbeek het orkest meteen stil. Hierna spreekt hij de muzikanten streng toe: ‘Is het lastig of is het concentratie?’ De generale repetitie is afgelopen en de 62 muzikanten lopen met hun instrumenten de CultuurCampus uit.
Fleur Beumer praat met drie jongeren en de voorzitter over de vereniging en het A-orkest. Ook laat ze een stuk horen van de muziek tijdens de generale repetitie: ‘Jubilee Overture’.