Utrecht in Dialoog en Indekerngezond organiseren op woensdag 16 oktober, op de locatie van Indekerngezond in Leidsche Rijn, een bijeenkomst rondom het thema “Stralend falen”. Tijdens deze dialoog, gebaseerd op de gedachte van Positieve Gezondheid, gaan deelnemers in gesprek over hoe je kunt leren van je fouten en er zelfs kracht uit kunt halen. Het moet een gevoel van een veilige omgeving geven, waarin onderzoek wordt gedaan naar fouten om te zetten naar iets krachtigs.
Positieve Gezondheid is een relevant en origineel onderwerp, waarin de focus ligt op wat goed gaat in het leven en waar mensen energie van krijgen. Bij psychische hulp wordt vaak naar de negatieve elementen van het leven gekeken. Bij deze dialoog wordt dat anders aangepakt. Hier wordt aandacht besteed aan wat je gelukkig maakt en de positieve aspecten van het leven. Door zo te kijken naar je eigen gezondheid wordt het makkelijker om eigen fouten onder ogen te zien en jezelf te verbeteren in lastige situaties. De dialoog draait om het thema “Stralend falen”, waarin fouten maken niet wordt gezien als iets negatiefs, maar als een leermoment om jezelf te verbeteren. Niet alleen naar jezelf kijkend, maar ook het accepteren van fouten van anderen.
De dialoog
De dialoog wordt begeleid door Lambert van Elk. Hij begeleidt meerdere dialogen voor Utrecht in Dialoog. Zijn open houding en vriendelijke uitstraling zorgt meteen voor een veilig gevoel bij de deelnemers. Tijdens de bijeenkomst wordt met elkaar gesproken over persoonlijke verhalen, die te maken hebben met stralend falen. “Falen roept vaak negatieve gevoelens of zelfs faalangst op, maar door er anders naar te kijken kun je leren genieten van het proces”, zegt Lambert van Elk. Faalangst is een veelvoorkomend onderwerp tijdens de gesprekken. Zo zegt deelnemer Mirjam: “Faalangst uit zich bij mij als er dingen veranderen in mijn leven. Door te luisteren naar de adviezen van mijn mededeelnemers hoop ik dit te verbeteren.”
Sommige deelnemers vinden het lastig om te praten over hun ervaringen, terwijl bij de ander het erop lijkt dat er een last van hun schouder afvalt. Toch stimuleert van Elk het doorvragen en moeilijke vragen stellen. “Door de moeilijke vragen aan elkaar te stellen, daag je de ander uit. Deze uitdaging zorgt uiteindelijk voor antwoorden”, zegt van Elk.
De dialoog gaat verder door met elkaar te dromen. Deze droom moet jouw ideale wereld voorstellen. Na een lange periode van spraak en luisteren in het stil. De deelnemers kijken bedenkelijk naar elkaar. Mirjam begint met het uitspreken van haar droom. “In mijn ideale wereld zou door het accepteren van je eigen en elkaars fouten een stuk meer vrede zijn.”
Conclusie
Afsluitend reflecteren de deelnemers gezamenlijk op hun ervaringen en gevoelens tijdens de dialoog. Van Elk stelt de vraag: “Hoe gaan jullie dit in je eigen leven toepassen?” De deelnemers reageren verschillend, maar de algemene conclusie is dat het belangrijk is om naar elkaar te luisteren en fouten te accepteren.
Bram van der Veen deed verslag over de dialoog.
Tekst door Luuk Roeleven & audio door Bram van der Veen