Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Aandacht voor wereldarmoededag bibliotheek Leidsche Rijn

Aandacht voor wereldarmoededag bibliotheek Leidsche Rijn

Armoede in de wereld wordt steeds een groter probleem. Daarom was het donderdag 17 oktober 2024 Wereldarmoededag. De organisatie Door en Voor Utrechters heeft dit jaar een stadsdiner georganiseerd in de bibliotheek Leidsche Rijn, met als thema wereldarmoede, waar mensen samen konden komen om te eten en geld te doneren.

Al het bestek ligt klaar op de tafels om gebruikt te worden. De mensen die binnenlopen, pakken snel nog een glaasje water voordat ze gaan zitten. Langzamerhand begint de zaal vol te raken en iedereen is met elkaar aan het praten, mensen van jong en oud zijn aanwezig. Het evenement begint met Rudy van der Aar, evenementorganisator van Door en Voor Utrechters, die het woord neemt. ‘Heeft er iemand al honger?’ vraagt hij. ‘Het zal nog ongeveer vijftien minuten duren voordat iedereen zijn bord kan komen ophalen, dus praat vooral in de tussentijd met elkaar. Op de placemat voor jullie staan vragen die jullie elkaar kunnen stellen, en pak gerust nog wat te drinken.’

Gasten in de zaal beginnen verder te praten; veel lachende gezichten en schuddende handen. Sommigen leren elkaar hier voor het eerst kennen. ‘Er is ook een henna-workshop met Fatima. Omdat er nog tijd is nu, kunnen mensen die nog nooit henna hebben gehad en het graag willen, nu deelnemen.’ vertelt Rudy. Drie vrouwen staan op, en één van hen, gekleed in een rode vest, straalt van blijdschap. Ze vertelt dat ze nog nooit eerder henna had laten zetten en dit graag wilde proberen.

Veel gasten van het diner wisten al voordat ze kwamen wat het thema van het diner was. Ze vinden het goed dat er aandacht aan wordt besteed, ondanks dat Nederland een welvarend land is. Ze vinden het belangrijk dat mensen die het minder hebben, toch de mogelijkheid krijgen om ergens terecht te kunnen, zoals bijvoorbeeld een diner waar ze gezellig samenkomen en over hun problemen kunnen praten.

Per tafel worden mensen opgeroepen om hun borden met eten op te halen. Er wordt veganistische couscous geserveerd met allerlei verschillende groenten en kikkererwten. ‘Dit is niet mijn eerste keer couscous; wij houden heel erg van de Marokkaanse keuken,’ vertelt Johan, die samen met zijn vrouw naar het diner is gekomen. ‘Wij vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij de buurt en dat het goed is om meer aandacht naar armoede te trekken.’

Na de thee en koffie krijgen de gasten om de beurt nog een kans om henna te laten zetten, en Fatima Oulad Thami, henna-artiest, had eindelijk ook de kans om van het avondeten te genieten.

In een interview met Rudy vertelt hij waarom hij projecten zoals dit organiseert en hoe het wordt gefinancierd. Rudy: ‘Ik vind vandaag echt een succes! Het was supergezellig. Gasten hebben vandaag de gelegenheid gehad om nieuwe mensen te leren kennen en om het te hebben over moeilijke periodes in hun leven.’ Hij wijst naar de groep mensen die bij elkaar zitten en macarons eten. Rudy: ‘En het wordt gefinancierd door een pot van Door en Voor Utrechters, waarmee wij leuke projecten zoals dit kunnen organiseren.’

Over de auteur

Somaya Tlidi

Hallo! Mijn naam is Somaya Tlidi (18) ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Amstelveen. Schrijven is iets waar ik altijd van heb gehouden en nu kan ik met de opleiding journalistiek verhalen schrijven in verband met het nieuws.