In Utrecht groeit de druk op kwetsbare groepen door stijgende woonlasten en inflatie. Tijdens de Week van de Armoede wordt de aandacht gevestigd op de toenemende problemen van dakloosheid en armoede, waarbij organisaties zoals het Leger des Heils een cruciale rol spelen in het bieden van ondersteuning. Ondanks positieve initiatieven blijft de weg naar herstel voor veel mensen door het maatschappelijke stigma en de structurele problemen bijzonder lastig.
Een veilige plek in moeilijke tijden
Het Domus-centrum, gelegen in een rustig woongebied van Leidsche Rijn, biedt een tijdelijke thuisbasis voor mensen met verschillende problematieken. Het centrum is een van de vele locaties van het Leger des Heils waar verslaafden, daklozen en mensen met complexe problemen worden opgevangen. “Wij helpen onze bewoners op alle fronten,” vertelt een begeleider van Het Leger des Heils. “Of het nu gaat om het regelen van financiën, het herstellen van familiebanden of simpelweg het helpen bij een doktersbezoek, we staan voor ze klaar.” aldus een begeleider
De bewoners hebben vaak een zwaar verleden – vaak een combinatie van verslaving, trauma en financiële zorgen. De economische crisis voegt daar een extra laag moeilijkheden aan toe en de huidige problemen, zoals stijgende kosten en een gebrek aan betaalbare huisvesting, maken hun weg naar herstel nog moeilijker. “De inflatie en stijgende prijzen raken onze bewoners hard,” zegt een van de persoonlijk begeleiders. “Veel van hen staan onder bewindvoering omdat ze hun financiën niet zelfstandig kunnen beheren.”
Armoede in Utrecht: Een groeiend probleem
Steeds meer Nederlandsers kampen met financiële problemen. Volgens de Armoedemonitor (Armoedemonitor, 2021) leeft één op de tien huishoudens in Utrecht onder de armoedegrens. Dit aantal is de afgelopen jaren gestegen door economische tegenslagen, waaronder de pandemie en de huidige inflatie.
Hoewel Leidsche Rijn bekendstaat als een relatief welvarende wijk, wordt ook hier de impact gevoeld door stijgende kosten en het tekort aan betaalbare woningen. Door de prijsstijgingen is de druk op gezinnen verder toegenomen. Deze armoede blijft vaak onzichtbaar, verscholen achter de nieuwbouwwoningen en goed georganiseerde wijken.
De menselijke kant van armoede is complex en gaat vaak verder dan financiële problemen. Het stigma dat eraan kleeft, maakt herstel nog moeilijker. Mensen in armoede worden veelal gezien als verantwoordelijk voor hun eigen situatie, wat leidt tot veroordeling of zelfs sociale uitsluiting. Dit tast hun zelfvertrouwen aan en ontmoedigt hen om hulp te zoeken, waardoor de situatie verergert. Organisaties zoals het Leger des Heils bieden niet alleen praktische hulp, maar ook een veilige, oordeelvrije omgeving die cruciaal is voor herstel.
Positieve ontwikkelingen
De Week van de Armoede, die van 14 tot 20 oktober plaatsvindt, richt de aandacht op de groeiende groep mensen die in Nederland onder de armoedegrens leeft. In deze week worden er in Utrecht verschillende initiatieven georganiseerd om bewustwording te creëren en hulp te bieden.
“Voor ons betekent de Week van de Armoede eigenlijk toch weer extra aandacht op de mensen die wij hier hebben,” zegt de begeleider. “Toch weer een extra motivatie om de mensen te helpen, bewust te staan met de problemen die ze hebben, dat we hier in Nederland toch ook best wel veel met armoede te maken hebben en dat we daar met z’n allen eigenlijk een steentje aan kunnen bijdragen. Dat is denk ik het belangrijkste.”, aldus de begeleider van het Leger des Heils.
Ook Nationaal Actieplan Dakloosheid (2022) zet zich in voor de strijd tegen armoede en wil het aantal daklozen in Nederland drastisch verminderen door te focussen op structurele huisvesting. Gemeente Utrecht werkt mee aan projecten zoals BLOEI 030, een project gefocust op de bouw van betaalbare woningen voor mensen die dakloos dreigen te worden.
Iedereen kan iets doen
Het bezoek aan het Leger des Heils in Leidsche Rijn laat zien hoe cruciaal dit soort organisaties zijn in de strijd tegen de gevolgen van armoede en sociale uitsluiting. Het Leger des Heils blijft zich inzetten, maar benadrukt dat er meer nodig is om deze kwetsbare groep te ondersteunen. We kunnen dit niet alleen,” stelt de begeleider. “Armoede en dakloosheid zijn problemen die de hele samenleving aangaan. Iedereen kan iets doen, of het nu gaat om vrijwilligerswerk, financiële steun of simpelweg meer begrip tonen voor mensen die het moeilijk hebben.”
De Week van de Armoede herinnert eraan dat armoede dichterbij is dan vaak wordt gedacht, en dat organisaties zoals het Leger des Heils onmisbaar zijn in het bieden van hoop en herstel. Met gerichte maatregelen en gezamenlijke inspanningen kunnen we werken aan een toekomst waarin armoede steeds minder ruimte krijgt en iedereen toegang heeft tot een waardiger bestaan.
Voor meer informatie
Voor meer informatie over het werk van het Leger des Heils en hoe je kunt bijdragen, bezoek www.legerdesheils.nl