Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Tchin Tchin organiseert een alcoholvrije drankenproeverij in Leidsche Rijn

Tchin Tchin organiseert een alcoholvrije drankenproeverij in Leidsche Rijn

Tchin Tchin, een drankenwinkel in Leidsche Rijn organiseerde op vrijdag 17 januari een alcoholvrije proeverij waarbij 8 personen meededen.  Dit werd voor de eerste keer georganiseerd. Wij ging gezellig een kijkje nemen en een drankje proeven.

 

Op een koude winteravond in Leidsche rijn, ongeveer 2 graden met een windje, was tot verassing Tchin Tchin nog open.  In de verte zien we een tafel met daarop soorten noten en wijnglazen natuurlijk. In Tchin Tchin staat de eigenaar klaar om ons te ontvangen. Het was de eerste alcoholvrije proeverij.  We vroegen waarom hij dit organiseerde hij zei: ‘Sinds de opening van deze winkel heb ik een alcoholvrije hoek met daarin mousserende wijnen en een aantal alternatieven. Mensen zijn echt op zoek naar wat zij lekker vinden, en alcoholvrij heeft de afdronk dat het niet lekker is, maar steeds meer mensen stappen over van alcoholhoudende wijn naar alcoholvrije wijn omdat er steeds meer alternatieven zijn’.

Hierdoor is de populariteit van de alcoholvrije drank ook gestegen, doordat het kwalitatief steeds beter is. Bij alcoholvrije rum wordt er gember gebruikt om de afdronk te prikkelen, het is echt wel een beetje alsof je alcohol drinkt.  Er wordt dus steeds meer alcoholvrij gedronken, in de meest verkochte dranken bij Tchin Tchin staan vier dranken in de top 11!  Nu met Dry januari ziet Maarten (de eigenaar) eigenlijk niet meer echt een trend: ‘De verkoop van alcoholvrije dranken is minder dan vorig jaar, maar je ziet dat mensen in december juist steeds meer alcoholvrij gaan drinken, je ziet dus steeds meer dat alcoholvrije drank normaler wordt, mensen gaan minder drinken, maar ook beter drinken’. Nog een factor is dat er een nieuwe generatie opkomt die meer vraag heeft naar alcoholvrije dranken.

Er is een verschil tussen alcohol lage dranken en alcoholvrije dranken.  De alcohol lage dranken van 2-3% zijn wat scherper van smaak, ze behouden veel aroma’s en daar zie je dat het over het algemeen veel lekkerder gevonden wordt, aldus Maarten. Wij hebben zelf ook wat geproefd, namelijk een alcoholvrije wijn, een Sauvignon Blanc om precies te zijn, die over het algemeen wat zoeter is omdat de alcohol uit de wijn is gehaald. Ook hebben we een alcoholvrije rum geproefd waar gember in zit, hierbij is er een nieuwe techniek, want ze halen de alcohol eruit en doen er gember in zodat het toch een scherpere smaak heeft.

De trend van de alcoholvrije dranken is dus redelijk aan het stijgen, ook omdat accijnzen op alcoholvrij dranken wordt gehouden. Het is dan ook goedkoper om alcoholvrij te drinken. Daarnaast is het ook veel gezonder én minder verslavend. Volgens het Trimbos instituut zijn er in 2023 2.720 mensen overleden aan alcohol gerelateerde incidenten, Dit is 1.6% van de gehele sterfte van 2023. Ook kan alcohol kanker veroorzaken: zo’n 7 soorten zorgen jaarlijks voor 4.000 mensen die kanker hebben in Nederland. Het is dus juist goed dat we met zijn allen ook steeds meer overschakelen naar alcoholvrij.

 

Wij mochten zelf ook even proeven, dat hoor je in de audioreportage van Maud!

 

Audioreportage door Maud,

Over de auteur