Veerle Verstruik (22) is al twee jaar eigenaar van haar eigen huidverzorgingsbedrijf. Veerle importeert, verpakt en verkoopt huidverzorging-pakketten aan schoonheidssalons door heel Nederland. Ze woont thuis bij haar ouders bij het Waterwinpark, wat ook het hoofdkantoor is van haar bedrijf. Daar heeft ze een paar grote opslagkasten voor haar producten. Dit jaar hoopt ze voor het eerst meer geld binnen te krijgen van haar bedrijf dan dat ze uitgeeft.
Wanneer had je voor het eerst het idee om een bedrijf te beginnen?
“Het begon voor mij op de middelbare school al. Ik had zelf last van acne, net zoals veel van mijn vriendinnen, waardoor ik me bezig ging houden met huidverzorging. Verschillende producten, werkende stoffen, het effect van die stoffen, dat soort dingen. Al snel was ik er zo vaak mee bezig dat er bijna meteen ideeën van iets eigens in mijn hoofd rondgingen. Ik ben altijd wel een ondernemend type geweest dus het was voor mij niet per sé een enorme uitdaging om ermee te beginnen; ik heb van mijn zestiende tot mijn twintigste ongeveer €5.000 gespaard en dat geïnvesteerd in mijn bedrijf. Ik heb met een hele hoop leveranciers uit Azië gepraat, want dat is waar de beste huidverzorging vandaan komt. Uiteindelijk ben ik beland bij een leverancier uit Korea die mij nu iedere maand genoeg voor een klein dorp opsturen.”
Wat doe je er precies mee wanneer je het binnen krijgt?
“Eerst altijd tellen. Een van de eerste keren dat ik een levering binnenkreeg was er een zalfje waar ik er duizend van had besteld, en maar de helft van kreeg. Zal vast niet expres geweest zijn, maar sindsdien controleer ik wel altijd eerst de hoeveelheden. Daarna is het eigenlijk vrij simpel: ik heb een stapel vouwdozen die ik in elkaar vouw en vul met zes verschillende producten. Bijvoorbeeld een serum, een oog-zalf, handcrème. Dan verzegel ik de doos met een sticker met mijn logo en stuur ik ze naar de salons op. zij verkopen de pakketten dan in hun salons aan hun klanten en nemen daar een klein percentage van. Ik heb uitgerekend dat ik nog zes ladingen moet voltooien om winst te maken.
Ben je ergens tegenaan gelopen wat jij nooit had verwacht?
“Ik had nooit gedacht dat het soms zo een gezeur zou zijn om de producten vanuit Azië hiernaartoe te krijgen. Ik dacht: ‘Ik bel ze op, ik zeg geef me dit, dit en dit en dat doen ze dan’ maar dat viel echt tegen. Bij de meeste Koreaanse bedrijven kan je pas bestellingen plaatsen vanaf 1000 stuks, wat veel te veel was voor mij. Uiteindelijk had ik wel een leverancier gevonden, maar bij hen duurde het steeds drie maanden nadat ik mijn bestelling had geplaatst tot ik het ook daadwerkelijk ontving. Zo kon ik natuurlijk geen bedrijf onderhouden. Uiteindelijk heb ik nu gelukkig een goede leverancier gevonden, maar ik dacht wel dat dat veel makkelijker zou zijn.
Wat zijn je toekomstplannen voor het bedrijf?
“Mijn grootste doel voor nu is om winst te maken. Daarna wil ik kijken naar een bedrijfsruimte, misschien een garagebox ergens. Uiteindelijk is de droom natuurlijk in het buitenland verkopen en wereldnominatie,