Tijdens een bezoek aan schoolgemeenschap VOLT! in Leidsche Rijn is de sfeer gespannen. Op 26 juni 2025 publiceert de Onderwijsinspectie een rapport: de VMBO-afdeling van de school wordt bestempeld als ‘zeer zwak’. Het zwaarste oordeel dat de inspectie kan geven. zij zeggen dat de onderwijstijd onvoldoende wordt benut, leraren te lage verwachtingen stellen en dat er geen zicht is op individuele ontwikkeling van de kinderen. Gesprekken met een onderwijsdeskundige en een bezorgde ouder onderstrepen de impact van het oordeel.
De entree van schoolgemeenschap VOLT! oogt als die van elke middelbare school: groepjes leerlingen op banken, een conciërge die voorbijloopt met een sleutelbos, posters van eindexamenvoorbereidingen op de ramen.
Op 26 juni maakt de Onderwijsinspectie haar oordeel openbaar: de volledige VMBO-afdeling van VOLT! voldoet niet aan de minimale onderwijskwaliteit. In het 32 pagina’s tellende rapport staat onder andere dat de lessen inhoudelijk zwak zijn, dat leerlingen onvoldoende worden voorbereid op het examen en dat er sprake is van “structureel tekortschietend pedagogisch handelen”.
“Dit oordeel is het zwaarste dat de inspectie kan geven,” zegt onderwijsdeskundige Marjolein van Beek, die in Leidsche Rijn werkt als adviseur voor scholen in het voortgezet onderwijs. Zij kent de situatie op VOLT! en is niet verrast. “Er is te lang weggekeken. Signalen van gebrekkige leskwaliteit zijn er al sinds 2022. Er is weinig gedaan met feedback van ouders, en de schoolleiding lijkt de grip te hebben verloren.”
De inspectie wijst vooral op drie pijnpunten: onderwijstijd wordt onvoldoende benut, leraren stellen lage verwachtingen en er is geen zicht op individuele leerontwikkeling. Ook worden de examenresultaten al jaren als “zorgelijk” bestempeld. “De onderwijsopbrengsten liggen ver onder het landelijk gemiddelde,” aldus het rapport.
Voor ouders komt het oordeel als een klap, maar geen verrassing. Buiten bij het fietspad, onder een boom staat Meliz El Ouafi te wachten op haar zoon uit de derde klas VMBO. “We voelden dit aankomen,” zegt ze. “Mijn kind komt thuis met verhalen dat docenten zomaar de klas uitlopen of filmpjes laten kijken in plaats van lesgeven.”
Meliz heeft meerdere keren contact gezocht met de schoolleiding. “Elke keer krijg je een vriendelijk mailtje terug, maar er verandert niks. Ik maak me zorgen over zijn diploma. Gaat hij dit wel halen?” Ze overweegt haar zoon over te plaatsen naar een andere school, maar dat blijkt lastig. “De meeste scholen zitten vol, en overstappen in een examenjaar is bijna onmogelijk.”
Volgens Van Beek is de weg terug lang. “Bij een ‘zeer zwak’-oordeel krijgt een school intensief toezicht. Er komt een verbeterplan, maar het vertrouwen moet worden hersteld. Dat is ingewikkeld, zeker als het lerarentekort blijft en de schoolcultuur ongezond is.”
De directie van VOLT! weigerde reactie.
De gemeente Utrecht laat weten “alert” te zijn op de situatie en ondersteunt de school met extra begeleiding via het Onderwijszorgteam Leidsche Rijn.
Voorlopig blijft het predicaat ‘zeer zwak’ staan. De inspectie voert over vier maanden een eerste herbezoek uit. Pas als uit nieuwe metingen blijkt dat de onderwijskwaliteit aantoonbaar is verbeterd, kan dat oordeel worden bijgesteld.
Heb jij een ervaring met deze school? Of iets vergelijkbaars ergens anders? Laat het ons vooral weten.