Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Kledingbeurs in de Meern strijdt voor duurzaamheid

Kledingbeurs in de Meern strijdt voor duurzaamheid

Deze zaterdag staat de wekker vroeg bij de ouders van De Meern. Ze trekken de big shoppers uit de kast en gaan al vroeg de straten op richting de schalm. Zoekend naar kleding, boeken of speelgoed voor hun kind gaan ze richting de Schalm in het centrum van De Meern. De kledingbeurs is weer begonnen.

 

Op 12 oktober was het weer zo ver. De kledingbeurs ging van start. Rijen aan oude kinderkleding hangen rekken door de Schalm. Er staan twee lange rijen, een naar de kassa en de ander voor de garderobe. Ouders lopen rond met gevulde tassen aan kleding, boeken en spelletjes. Een moeder past een paar schoenen bij haar zoon, die ongeduldig zijn ogen legt op een speeltje in de tas naast hem. Alle kleding is netjes op maat gesorteerd en is verspreid over twee kamers in de schalm. Op het podium staan twee lange rijen met oude schoenen, en een paar Spider-Man sloffen. Ook liggen er tafels vol met speelgoed en bordspellen.

 

Er zijn veel al bekend bij de beurs, maar ook veel nieuwkomers. Zo sprak ik met Anniek de Neer die al drie keer de beurs heeft bijgewoond en Loes Burgers die er nu voor de eerste keer is. Ze zijn druk bezig met kleding uitzoeken, terwijl ze over hun kinderen spreken. “Het is een fijn initiatief dat je zo geen nieuwe kleding hoeft te kopen. Het is ook lekker duurzaam.” Zegt Anniek. Ook de lage prijzen vindt ze fijn. Daar is ze zeker niet de enige in. Tientallen ouders kijken aandachtig naar allerlei soorten kleding. 


De kleding is afkomstig van de ouders van De Meern. Ze kunnen bij de beurs, twintig, veertig of zelfs zestig kledingstukken of stukken speelgoed kwijt. Per twintig stukken wordt er wel een euro afgerekend. Ook wordt tien procent van de opbrengst gedoneerd aan een goed doel. Het geld komt in de gezamenlijke kassa en wordt op dezelfde dag nog uitgedeeld aan de verkopers. De niet verkochte kleding komt weer veilig terecht bij de verkopers. Willen ze de kleding niet terug, worden deze gedoneerd aan de mensen van Oekraïne. 

 

“Het is belangrijk dat we allemaal bewuster en duurzamer omgaan met onze spullen”, Zegt een Suzanne Bakker, een vrijwilliger bij de beurs. Zelf heeft ze ook een kind voor wie ze jaren lang heeft geshopt bij, Kinderkleding gaat er snel doorheen, vooral op de jongeren leeftijden worden kledingstukken vaak maar twee of drie keer gedragen. Per jaar wordt er per persoon in Nederland meer dan tien kilogram aan textiel weggegooid, bij elkaar komt dat neer op 305 kilogram aan kleding die per jaar wordt weg gegooid. “Via de beurs probeert De Meern haar steentje bij te dragen aan dit probleem.”

 

Voordat de ouders en kinderen weg kunnen en van hun nieuwe kledingstukken genieten moeten ze eerst nog even in de rij staan. De prijskaartjes van de verkozen producten worden bij elkaar op een papiertje geplakt, die afgegeven kan worden bij de kassa. Al snel graaien de kinderen door de tassen, op zoek naar dat ene speeltje die ze uit hadden gekozen. Nieuwe kleding wordt ook al bijna meteen aangetrokken.

Over de auteur

Luke McGregor

Ik ben Luke McGregor, (17) Ik ben geboren in Enkhuizen, Noord-Holland. Ik ben eerste jaar student journalistiek op de HU. Ik hou mij vooral bezig met politiek en sociale zaken.