Leidsche Rijn

Selecteer Pagina

Raum vergoot bewustzijn over mentale gezondheid van jongeren in Leidsche Rijn

Raum vergoot bewustzijn over mentale gezondheid van jongeren in Leidsche Rijn

Op 19 september vond de derde editie van: ‘Onze stad, ons canvas’ plaats bij het kunstcentrum RAUM op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. RAUM organiseerde samen met diverse initiatieven vier stadswandelingen, waarbij met verschillende perspectieven de stad werd bekeken. Een van de wandelingen, ‘Are you OK?’, richtte zich op jongeren met mentale gezondheidsproblemen. Samen met Kasper Caton, van de podcast ‘Utcast’ en Raymond Ramdihal, een professioneel danser en oprichter van ‘Freedom City‘, leerde we met behulp van audiofragmenten meer over de uitdagingen waar jongeren mee worstelen en hoe we daar in een stad meer ruimte voor kunnen maken.

Tijdens de wandeling luisteren we naar fragmenten van Tristan (22), producer en ondernemer, en Trix (24), artiest. Ze waren te gast in de podcast van Kasper, die focust op hiphop en straatcultuur in Utrecht. Speciaal voor deze conferentie bespreekt Kasper in een reeks afleveringen de mentale gezondheid van jongens met een achtergrond in het straatleven. Volgens Kasper hebben veel jongens moeite met het uiten van emoties, wat vaak al op jonge leeftijd begint. Zijn doel is luisteraars te inspireren om open te praten over hun gevoelens en deze niet te onderdrukken.

Volgens Kasper en Raymond is het essentieel dat er meer plekken komen waar jongeren vrij kunnen praten over hun emoties en zich creatief kunnen uiten. Dit zou namelijk stress en spanning verminderen en opstapelingen van negatieve emoties en angsten kunnen voorkomen. De wandeling houdt pauze bij het overdekte Perron 9 op het Berlijnplein, en een kleine bedekte ruimte met geschilderde en geluidsdichte muren dat ze de hangout noemen. Kasper en Raymond zien beide locaties als goed voorbeeld van meer plekken die nodig zijn in de stad. Raymond benadrukt hoe belangrijk zo’n plek is voor jongeren om zich vrij en veilig te voelen. Beiden vinden dat dergelijke ruimtes cruciaal zijn voor het (creatief) uiten van emoties en het creëren van verbindingen. Ze geloven dat een stad met meer van dit soort plekken de gemoedstoestand van jongeren excessief zou bevorderen.   

Artikel geschreven door Liv de Boer

Jens Magdelijns heeft met de coordinator van het evenement gesproken. Het interview  is te beluisteren in dit audio fragment:

Over de auteur