Peilingen #2: VVD ondanks zetel verlies nog steeds ruim aan de leiding

Peilingen #2: VVD ondanks zetel verlies nog steeds ruim aan de leiding

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Hier wordt wekelijks op maandag de laatste peilingen bijgehouden. In deze serie worden de laatste ontwikkelingen besproken die invloed op deze peilingen hebben.

Vergroot

snapshot-1613835022763

Grafiek door: Samuel Groenewoud

Wat gebeurt er op links?

Het stuivertje wisselen is begonnen. Vorige week stonden GroenLinks en de PvdA nog gelijk, deze week heeft de PvdA een zetel meer dan GroenLinks in de peilingen. De PvdA heeft er momenteel 13 en GroenLinks heeft er momenteel net als vorige week 12. Die extra zetel heeft de PvdA bij de SP opgehaald. De SP heeft namelijk een zetel minder dan vorige week.

De SP heeft een voordeel ten opzichte van de PvdA, zij mag namelijk wél deelnemen aan het lijsttrekkersverkiezingsdebat van RTL. De deelnemers worden bepaald door het huidige aantal zetels en het aantal zetels in de peilingen. Daar wint de SP het van de PvdA, die hierdoor een belangrijk debat mist. Hierdoor heeft de SP een mogelijkheid de opgelopen schade te verkleinen. Een stabiele linkse partij is de Partij van de Dieren, zij staan nog steeds op 5 zetels in de peilingen. Bij de vorige verkiezingen behaalde de partij ook 5 zetels.

Wat gebeurt er op rechts?

De VVD heeft in de peilingen drie zetels verloren, maar staat met haar 40 zetels nog steeds een straatlengte voor op de achtervolgers. De PVV en het CDA komen met hun 19 zetels nog het meest in de buurt. 50PLUS die zonder oprichter Henk Krol verder gaat heeft er een zetel bij en komt op 2 zetels. In tegenstelling tot Krols nieuwe partij LK die nog geen zetels in de peilingen heeft.

Forum voor Democratie staat net als vorige week op 3 zetels. De partij kwam de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws vanwege antisemitische, racistische en homofobische appjes. De FvD won in 2019 de provinciale verkiezingen nog ruim en werd daarbij zelfs groter dan de VVD. Net als Lilianne Ploumen van de PvdA is Thierry Baudet van de FvD niet van de partij bij het RTL lijsttrekkersverkiezingsdebat.

Wat gebeurt er met de nieuwe partij(en)?

Ja21 heeft er ten opzichte van vorige week een zetel bij. Ze staan nu op 2 zetels. Het is de enige nieuwe partij die op basis van deze gegevens 2 zetels krijgt.

Over de auteur