Politieke partijen aan de hand van cijfers: : SP weet stijgende lijn nog niet te vinden

Politieke partijen aan de hand van cijfers: : SP weet stijgende lijn nog niet te vinden

Grafiek door: Samuel Groenewoud

De SP met Lilian Marijnissen als partijleider, lijkt de weg omhoog nog niet gevonden te hebben. Met vandaag de laatste verkiezingsdag moet de partij hopen op een wonder. In het beste geval scoren de linkse partijen goed waardoor de SP via die weg mag aanschuiven aan de formatietafel.

Emile Roemer

Bij de verkiezingen van 2012 haalde de SP met Emile Roemer als partijleider 15 zetels. Dit was evenveel als bij de verkiezingen twee jaar eerder. En toch moesten deze 15 zetels ongelofelijk zuur proeven. De Socialisten hebben namelijk eerder in 2012 aan kop gestaan in de peilingen. Ze stonden op een gegeven moment zelfs op 38 zetels. Roemer gaf later in een interview met radio 1 programma ‘Nooit meer slapen’ aan dat de SP er op dat moment nog niet klaar voor was om mee te regeren. Ook gaf hij aan dat hij er nog niet klaar voor was. Toch heeft Roemer er vertrouwen in dat het moment dat de SP gaat regeren er gaat komen.

Oppositie

Die keer was dus nog niet in 2012. Na de verkiezingen is het de Partij van de Arbeid die als linkse partij in de coalitie komt. De SP is uitgegroeid tot oppositie partij. Tijden is het ook beleid van de Socialisten geweest om niet deel te nemen aan een regering. Toch lijkt daar nu met Marijnissen aan het roer verandering in te komen. De partij sluit de VVD bijvoorbeeld niet langer meer uit. Aangezien de VVD eerste staat in de peilingen, is het zeer aannemelijk dat deze partij gaat verder regeren. Door de VVD niet langer uit te sluiten bestaat er eindelijk een mogelijkheid om aan de formatietafel te komen.

Verkiezingen 2017

In 2017 was hier nog geen sprake van. Met 14 zetels was het niet eens zo’n gek idee om mee te formeren. GroenLinks had namelijk evenveel zetels en kwam aardig ver in de onderhandelingen. Toch heeft een onderhandeling er geen moment ingezeten voor de SP. Dit werd ook bewezen toen de formateur na GroenLinks doorschakelde naar de ChristenUnie. Met maar vijf zetels had de ChristenUnie maar liefst negen zetels minder dan de SP en kwam toch in de coalitie. Om tot dit kabinet te komen, waren er overigens wel vier formateurs nodig waarvan de laatste Mark Rutte zelf was.

Meeregeren

Maar nu lijkt dus alles anders voor de SP nu de partij uitgesproken heeft de VVD niet langer uit te sluiten. Met name vanwege de toeslagenaffaire vindt de SP het tijd om zich met de coalitie te gaan bemoeien. Volgens Marijnissen had deze affaire namelijk niet plaats gevonden als de SP in regering gezeten had. Ze geeft aan dat ze vanuit de coalitie nog steeds haar kritische noot wil laten horen.

Corona

Die kritische noot laat de partij ook horen als het over het coronabeleid gaat. De SP was dan ook tegen de coronaspoedwet. De Socialisten willen dat de Wet Publieke Gezondheid verbeterd wordt. Volgens hen had de onrust voorkomen kunnen worden als de overheid snel met een goede wet gekomen was.

Zo heeft de SP misschien wel zetels verloren in de peilingen, door de VVD niet langer uit te sluiten is de partij dichter bij regeringsdeelname dan in 2017 het geval was.

Over de auteur