Sinds juni 2024 beschikt Nieuwegein over een nieuwe hulpdienst. Op het terrein van museumwerf Vreeswijk is namelijk de reddingsbrigade gekomen. De aan de Vaartse Rijn gevestigde reddingsdienst wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Twee van die vrijwilligers zijn Arno van Engelen en Marijn Boverhof. Arno is naast algemeen lid ook verantwoordelijk voor materiaal voor de reddingsbrigade. Marijn is ook nog een secretaris van de brigade.
Hoe gaat de reddingsbrigade in Nieuwegein in zijn werking?
We zijn natuurlijk een hele jonge en kleine brigade omdat we pas net zijn opgericht, en daarnaast zijn we begonnen in het ‘laagseizoen’. De zomers zijn het drukst en die hebben we nog niet meegemaakt. Momenteel zijn we dus voornamelijk bezig met opzetten en regelen van opleidingen tot lifeguard. Daarnaast hebben we momenteel ook nog geen boot, wat natuurlijk wel essentieel is als reddingsbrigade, maar ook daar zijn we mee bezig en dat begint er ook steeds beter uit te zien. Maar op het moment zijn we vooral bezig met voorbereidingen van aanvragen. Zo worden wij bijvoorbeeld gevraagd voor een ‘Mud-run’ waar wij dan in het water liggen om men te helpen. Ook bij sommige evenementen is het verplicht dat er reddingsbrigade bij is. Bijvoorbeeld bij festivals aan het water moet er reddingsbrigade aanwezig zijn voor het geval dat er festivalgangers besluiten te gaan zwemmen onder invloed. Dan worden wij dan voor ingehuurd door de organisator.
Jullie brigade werkt uitsluitend met vrijwilligers. Waar moet men aan voldoen om bij de reddingsbrigade te komen?
Het begint dat mensen zich via ons kunnen aanmelden als vrijwilliger. Dan kijken we eerst naar diploma’s of naar ervaringen. Zo is een EHBO diploma wel een vereiste om bij de reddingsbrigade te kunnen, en mocht je op de boot willen varen heb je natuurlijk een vaarbewijs nodig. Daarnaast doelen wij vooral op 17 of 18 plus. Omdat wij niet focussen op het deel zwemmen, wat al vanaf jonge leeftijd kan, doelen wij meer op vrijwilligers die meer de hulpverlenende kant op willen.
Hoe leiden jullie vanuit daar lifeguards op?
Binnen de reddingsbrigades zijn er eigenlijk 3 rollen: Junior-lifeguard, lifeguard en senior-lifeguard. De junior voert de reddingen uit, de lifeguard stuurt de reddingen aan en de senior is degene die op de post de taken verdeelt over de lifeguards en het algemene plan maakt. Vanaf maart starten wij met de junior-lifeguard en de lifeguard opleiding. Deze kunnen wij heel makkelijk samen geven omdat die twee elkaar aanvullen en nodig hebben. Omdat wij aan open water zitten en niet aan het strand ligt de focus van onze opleidingen vooral bij dingen als de gevaren van rivieren en natuurlijk de hulpverlenende taken.
Is er nog ruimte voor vrijwilligers en hoe komen jullie aan deze mensen?
Op dit moment hebben wij ongeveer 15 vrijwilligers die actief zijn, maar we zoeken er nog wel een aantal. Zo zijn we bijvoorbeeld op onze eigen sociale media best wel actief zijn en regelmatig onze opleidingen promoten. Daarnaast staan we ook weleens op evenementen met een stand. Hierdoor kunnen we direct in contact komen en dus beter uitleggen over het werk als lifeguard. Uiteindelijk kunnen we altijd vrijwilligers gebruiken en vinden we het ook gewoon leuk om opleidingen te geven, en daarnaast zijn we ook een gezellige vereniging met het motto: ‘Gezellig wanneer het kan, serieus wanneer het moet’.
Marijn Boverhof is secretaris en vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Hij vertelt waar de net startende reddingsbrigade in Nieuwegein voor ingezet zal worden.