NIEUWEGEIN – In Nederland wordt er door de jeugd steeds minder gelezen. Ook in de bibliotheek van Nieuwegein merken zij dit probleem. In de bibliotheek hebben ze verschillende ideeën om dit probleem op te lossen. Suzanne werkt bij de bibliotheek als programmamaker voor jeugd en jongeren.
Merkt u dat er in Nieuwegein steeds minder gelezen wordt?
Ja, maar het is ook een landelijk probleem. Dit komt door de vele afleidingen, zoals telefoons en games. Er is tegenwoordig zoveel ander vermaak dan vroeger, waardoor kinderen minder vaak aan lezen toekomen. Dus ook in Nieuwegein speelt dit probleem.
Kinderen in Nederland vinden het lastig om een boek te kiezen dat bij hen past. Hoe proberen jullie dit op te lossen?
Daar doen we eigenlijk heel veel aan. We hebben verschillende projecten, zoals een onderwijsprogramma waarbij een bibliotheekmedewerker naar school komt. Die neemt boeken mee en geeft leuke lessen in de klas om kinderen te laten zien dat lezen echt leuk kan zijn. In de bibliotheek organiseren wij ook voorleesfeesten voor kinderen. Voor jongeren proberen we juist via technologie met hen in contact te komen, zodat zij advies kunnen krijgen. Het is vaak maatwerk om te achterhalen welk boek echt bij iemand past. Daarnaast hebben we in de bibliotheek verschillende afdelingen, zodat het makkelijker wordt voor kinderen om een boek te kiezen.
“Ik geloof niet dat het verder achteruitgaat in Nieuwegein. Tenminste, daar gaan wij als bibliotheek iets tegen doen.”
Kinderen worden steeds minder goed in lezen. Wat hebben jullie te bieden voor kinderen die daar moeite mee hebben?
We hebben een speciale hoek voor kinderen die minder goed kunnen lezen, bijvoorbeeld voor kinderen met dyslexie. We hebben boeken die net wat makkelijker weglezen, maar uiteindelijk gaat het erom of het kind het boek leuk vindt. Ook hebben we steeds meer luisterboeken, die online te beluisteren zijn via de bibliotheek.
Merkt u dat er steeds meer luisterboeken worden geleend?
Ja, luisterboeken worden steeds vaker geleend. Dit verloopt via de online bibliotheek en is dus niet alleen gebonden aan Nieuwegein. De exacte cijfers heb ik niet bij de hand, maar luisterboeken zijn zeer populair. Wij raden luisterboeken ook zeker aan, vooral bij gezinnen waar Nederlands de tweede taal is. Zij kunnen luisteren in hun eigen taal of in het Nederlands via een speciale website. Zo leren ze de taal beter en vergroten ze hun leesvaardigheid.
Denkt u dat de leesvaardigheid in Nieuwegein door de jaren heen achteruitgaat?
Ik ga er niet vanuit dat de leesvaardigheid achteruitgaat, omdat er momenteel veel wordt geïnvesteerd door de bibliotheek, scholen en de gemeente. Ook maatschappelijke organisaties investeren enorm in leesmotivatie, zodat de leesvaardigheid op peil blijft. Ik geloof niet dat het verder achteruitgaat in Nieuwegein. Tenminste, daar gaan wij als bibliotheek iets tegen doen.
Wat voor rol hebben ouders hierin?
Ouders spelen hierin een grote rol. Als bibliotheek richten we ons ook op hen, omdat kinderen het grootste deel van de tijd thuis doorbrengen en niet op school of in de kinderopvang. Wij proberen ouders te laten beseffen hoe belangrijk lezen is voor hun kind. Ouders kunnen bijvoorbeeld zelf meer gaan lezen of samen met hun kinderen lezen, zodat zij het leuker gaan vinden. Kinderen vinden het fijn als hun ouders voorlezen, en dat moeten ze blijven doen, ook als de kinderen ouder worden. Dit heeft namelijk een enorme impact op hun taalontwikkeling. Dat is wat wij ouders proberen mee te geven, want lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.