Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

‘Gelijkwaardigheid begint bij samenwerking’—Panelgesprek op Internationale Vrouwendag in IJsselstein

‘Gelijkwaardigheid begint bij samenwerking’—Panelgesprek op Internationale Vrouwendag in IJsselstein

‘Gelijkwaardigheid begint bij samenwerking’—Panelgesprek op Internationale Vrouwendag in IJsselstein

Op zaterdag 8 maart viert IJsselstein Internationale Vrouwendag met een inspirerend panelgesprek. Dit evenement biedt een platform waar ervaringen, inzichten en ideeën samenkomen, gericht op verbinding en gelijkwaardigheid. Onder de aanwezige sprekers is Yvonne Hendriks, coördinator van Buurtgezinnen in IJsselstein, die zich dagelijks inzet om gezinnen te verbinden, en steun te bieden aan hen die het nodig hebben.

‘In mijn werk kom ik genderongelijkheid regelmatig tegen, bijvoorbeeld vrouwen die zich hebben losgeworsteld uit een ingewikkeld huwelijk, en hun eigen keuzes zijn gaan maken. Zelf ben ik hier ook tegenaan gelopen in eerdere functies. Er is een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen, en vooral tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden.

Ik vind het waardevol dat IJsselstein tijdelijk een vrouwelijke burgemeester heeft. Het laat zien dat het anders kan, want het is vaak een rol die door mannen wordt vervuld. In de politiek zie ik steeds meer vrouwen hun plek opeisen, maar in het bedrijfsleven zijn de verschillen nog groot, en er moeten stappen worden gezet voor echte gelijkheid.

Als klein meisje leerde ik dat leren leuk is. Mijn moeder begon op haar vijftigste aan een HBO-studie en werkte daarna tien jaar in haar nieuwe beroep. Dit inspireert mij nog steeds, en leert mij dat je nooit te oud bent om iets nieuws te doen. Ik hoop dat het niet meer om man of vrouw gaat, maar om kwaliteit: wie past het beste bij een functie? Iedereen is gelijk, en het belangrijkste is dat je kijkt naar wie het beste past. Daarom hebben we meer vrouwelijke rolmodellen nodig; we moeten vrouwen ondersteunen die durven spreken, in gesprek durven gaan, en tegengas geven.

“Gelijkwaardigheid begint bij samenwerking. Alleen door onze krachten te bundelen, komen we verder.”

Een voorbeeld dat mij inspireert, is de teamsport van mijn kinderen. Bij korfbal werken jongens en meiden gelijkwaardig samen, respecteren en waarderen elkaar, en hebben elkaar nodig om te presteren. Dat laat zien hoe gelijkwaardigheid eruit kan zien.

“We moeten elkaar de ruimte geven—mannen om ruimte te creëren, en vrouwen om die ruimte te pakken.”

We hebben elkaars kwaliteiten nodig. Minder focus op hoeveel mannen of vrouwen er in functies zitten, meer op samenwerking en kwaliteit. Samen bouwen we een samenleving waar iedereen kan groeien. Er zijn nog veel vooroordelen. Wanneer vrouwen carrière maken, wordt vaak anders naar hen gekeken dan naar mannen. Dit laat zien hoe de maatschappij nog denkt. Wat mij betreft moet hier verandering in komen: mannen moeten ruimte geven, en vrouwen moeten die ruimte durven nemen.

Het draait om geven en nemen. Ik geloof dat we samen verder komen als we krachten bundelen. De kwaliteiten van mannen en vrouwen samen zorgen voor vooruitgang. Door samenwerking en respect kunnen we echt stappen zetten.

Ik hoop dat dit evenement bijdraagt aan bewustwording. Drie totaal verschillende mensen, met verschillende rollen en perspectieven, hebben hier inzichten gedeeld. Hopelijk zet dit mensen aan het denken: Wat is mijn rol? Hoe sta ik erin? Wat vind ik belangrijk, en wat kan ik doen? Als we iets willen veranderen, moeten we bij jonge kinderen beginnen; jongens én meisjes moeten leren dat gelijkheid de norm is, en dat samenwerking en respect de sleutel zijn.’

 

Over de auteur

Zirah Biekhram

Zirah Biekhram (2005) Geboren en getogen in Amersfoort. Na de havo afgerond te hebben studeert ze aan Hogeschool Utrecht voor de opleiding journalistiek. Ze is begonnen aan de opleiding om haar zelf te ontwikkelen en meer te weten te komen over de journalistieke actualiteiten in de wereld. Het schrijven van teksten is altijd al een passie geweest en hoop ze later ook veel te kunnen doen.