Speeddaten met boeken? Op de Mauritsschool in Nieuwegein is dit één van de vele dingen die te maken heeft met de nieuwe schoolbibliotheek. Het doel van de bieb is duidelijk: meer leesplezier betekent meer en beter lezen. Naast de nieuwe boekenverzameling zijn er nog veel meer initiatieven zodat de kinderen weer de boeken in gaan duiken.
Sinds de opening op 4 maart heeft de bibliotheek met 3000 boeken al een vaste plek in de school gekregen. De eerste vier weken van de bieb zijn goed verlopen; directeur Laura is er uiterst gelukkig mee: ‘Als ik daar rondloopt, dan word ik gewoon helemaal blij. Het is prachtig om dit te hebben in de school. Je ziet kinderen ook echt boeken zoeken en dat ze er gewoon naar uitkijken om het boek te mogen lezen.’
Het motto van de bibliotheek is simpel: als kinderen plezier hebben in lezen, gaan ze meer en beter lezen; en het is zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt bij zowel de taalontwikkeling als de ontwikkeling van sociale vaardigheden, creativiteit en concentratie. Juist omdat deze ontwikkelingen zo belangrijk zijn voor kinderen, is het noodzakelijk dat basisscholen zich hier extra mee bezig houden.
De bibliotheek is dan ook niet het enige leesbevorderingsproject op de Mauritsschool. Het grootste initiatief zijn de verteltassen. Dit is een landelijke methode waar ook een stukje ouderparticipatie bij komt kijken. Het zijn gevulde tassen die met een kleuter mee naar huis gaan om zo ook thuis de taal en het bezig zijn met boeken te stimuleren. De tassen zijn gevuld met een prentenboek, een informatief boek en verschillende spelletjes die alle aansluiten op het prentenboek.
De leescoördinator van de school heeft onderzoek gedaan naar de interesses van de kinderen. Dit heeft leescoördinator Marloes gedaan via een nulmeting met onder andere vragen over verschillende genres boeken. ‘Groep 7/8 is nu bezig met de Tweede Wereldoorlog, dus is dat nu een populair genre, maar over het algemeen zijn het vaak humoristisch, dus een beetje stripachtige, fantasie en spannende boeken die het goed doen’, vertelt Marloes.
Leerlingen maken al volop gebruik van de bibliotheek; zo ook de voorleeskampioen van de school. Ze is erg blij met de nieuwe bibliotheek en heeft al gelijk na de opening een leuk en spannend boek geleend, waar ze nog mee bezig is. In een spannende wedstrijd eerder dit schooljaar heeft ze de titel ‘voorleeskampioen’ veroverd en mocht ze een gedicht voorlezen bij de opening van de bibliotheek. Het leukste vindt ze het voorlezen in de klas door de meester. Hierdoor krijgt ze nog meer interesse in verschillende boeken waardoor ze alles zo snel mogelijk uit wil lezen.
‘Ik merk dat de kinderen heel enthousiast zijn nu ze allemaal een boek weten te vinden dat ze echt leuk vinden. Ze zoeken in de bieb ook heel gericht totdat ze een boek hebben waarvan ze denken: yes, dat wil ik lezen! Daardoor zullen ze niet alleen veel gerichter gaan lezen, maar ook veel intenser en dan zullen ze ervaren dat het lezen ook leuk mag zijn’, aldus leescoördinator Marloes.
Naast de tassen als leesproject wordt er één van de pauzes verplicht voorgelezen door de juf of meester en worden er verschillende activiteiten georganiseerd; alles om op andere manieren kennis te maken met boeken. Activiteiten zoals speeddaten met boeken en boekendozen versieren; alles om zoveel mogelijk bezig te zijn met het lezen.
De ouders van de leerlingen hebben de bibliotheek ook met gejuich ontvangen. Ze zijn er zo positief over dat ze ook vrijwillig meehelpen: ‘We hebben ook ouders die echt willen helpen met het uitlenen van boeken, dus op dit moment is het een groot succes’, vertelt de directeur.
De bibliotheek is twee ochtenden in de week geopend voor leerlingen om boeken te lenen. Alle boeken zijn gelabeld en staan in het schoolsysteem. Op die manier is het makkelijk voor kinderen om boeken te lenen en te reserveren.