Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Fietsverbod in IJsselsteinse binnenstad leidt tot verdeeldheid

Fietsverbod in IJsselsteinse binnenstad leidt tot verdeeldheid

De invoering van een fietsverbod in het centrum van IJsselstein roept uiteenlopende reacties op. De maatregel, bedoeld om de veiligheid van voetgangers te verbeteren, wordt door de gemeente noodzakelijk geacht. Ondernemers zijn echter minder enthousiast en vrezen negatieve gevolgen voor hun omzet. 

Waarom een fietsverbod?

Sinds begin deze maand is het niet langer toegestaan om tussen 9:00 en 18:00 uur door de grootste winkelstraat van IJsselstein te fietsen. De gemeente wil hiermee voetgangers meer ruimte geven en de verkeersveiligheid verbeteren. ‘Het centrum wordt steeds drukker, en we kregen veel klachten over fietsers die door de winkelstraten manoeuvreren,’ zegt Frits Mulder, beleidsmedewerker bij de gemeente. ‘Vooral ouderen en mensen met kinderwagens voelden zich onveilig. Dit verbod moet ervoor zorgen dat voetgangers zich vrijer kunnen bewegen.’ Volgens de gemeente zijn er voldoende fietsenstallingen aan de rand van het centrum, waardoor bezoekers hun fiets op korte afstand kunnen parkeren. Toch is niet iedereen overtuigd van de maatregel.

Ondernemers vrezen gevolgen 

Veel winkeliers zijn kritisch over het verbod. Zij denken dat de maatregel klanten afschrikt en dat dit ten koste gaat van hun inkomsten.  ‘Veel van mijn klanten komen met de fiets,’ zegt Debby, eigenaresse van kledingwinkel Deb. ‘Als ze die niet meer mogen gebruiken in het centrum, is de kans groot dat ze minder snel komen winkelen. Dat heeft direct invloed op mijn omzet.’ Mulder, die naast zijn werk bij de gemeente ook een boekhandel in het centrum bezit, ziet de situatie van beide kanten. ‘Ik snap de frustratie van ondernemers,’ zegt hij. ‘Als boekhandelaar ben ik ook afhankelijk van klanten die even snel langskomen. Maar als beleidsmedewerker zie ik ook de noodzaak van een veiligere binnenstad.’

Alternatieven en handhaving

De gemeente heeft aangekondigd dat er extra controleurs in het centrum zullen zijn om het verbod te handhaven. Overtreders riskeren een boete. Toch vraagt Mulder om begrip. ‘We willen niet alleen handhaven, maar ook informeren en gewenning creëren. Het kost tijd voordat mensen eraan gewend zijn.’ Debby betwijfelt of het verbod effectief zal zijn. ‘Veel klanten weten het niet eens. Ik zie dagelijks fietsers door de straat rijden, ondanks de borden. Handhaving zal een uitdaging worden.’

Tegenstrijdige reacties onder bezoekers

Onder bezoekers lopen de meningen uiteen. Sommigen vinden het prettig dat ze ongestoord door het centrum kunnen lopen, terwijl anderen het als onnodig ervaren.

‘Eerlijk gezegd vind ik het wel fijn,’ zegt Joanna van Dam, inwoner Ijsselstein. ‘Ik hoef nu niet meer steeds opzij te springen voor snelle fietsers.’ Een ander reageert juist afkeurend: ‘Ik snap niet waarom dit nodig is. Een beetje opletten in het verkeer zou al veel oplossen.’

Voorlopig geen aanpassingen

De gemeente blijft achter de maatregel staan, maar zegt open te staan voor overleg. ‘We gaan de situatie evalueren en kijken of aanpassingen nodig zijn,’ aldus Mulder. Voorlopig blijft het verbod echter gehandhaafd. De komende maanden moet blijken wat de daadwerkelijke impact is op de verkeersveiligheid én de ondernemers in het centrum.

Over de auteur

Lente Mekking

Lente (18), redactielid bij SVJ Media, is geboren en getogen in Almere, maar woont nu voor haar studie in Utrecht. Na een jaar in Amerika gewoond te hebben, begon ze aan de journalistiekstudie aan de Hogeschool Utrecht. Naast haar grote passie voor nieuws houd ze er ook van om te hockeyen.