Deze maand vul je niet alleen je boodschappenmand met producten, maar ook met stukjes geschiedenis. Door mee te doen aan de nieuwe spaaractie bij de Plus, help je het erfgoed van IJsselstein te behouden en krijg je historische iconen van de stad in handen. De uitgelezen kans om het IJsselsteinse erfgoed op een andere manier te ontdekken.
De IJsselsteinse iconen zijn de blikvangers van het huidige, overgebleven erfgoed. De zeven gebouwen die gespaard kunnen worden, zijn: De Waag, Brandspuithuisje, Kasteeltoren, Oude Nicolaastoren, Korenmolen De Windotter, Sint Nicolaasbasiliek en het Oude Stadhuis. Elk gebouw heeft zijn eigen historische waarde en een achterliggend verhaal.
Voorzitter van de Historische Kring IJsselstein, Jasper van Muijden, vertelt hierover: “Het IJsselsteinse erfgoed is heel belangrijk, want het is al een heel oude stad; al ruim 700 jaar oud. Deze iconen zijn heel erg beeldbepalend voor hoe mensen IJsselstein zien. Het zijn panden die al 100 jaar of meer bestaan en er zit dus een heel verhaal aan vast.”
Het meest gezichtsbepalende icoon is toch wel de Korenmolen De Windotter. “De Windotter is van 1732 en is een molen die belangrijk was voor de vroegere voedselproductie. De molen is al eeuwenlang in gebruik geweest, maar in het begin van de vorige eeuw is die buiten gebruik gesteld en zijn de wieken eraf gehaald. Na 1980 is er een actie gestart door de toenmalige burgemeester om de molen te herstellen, waar toen veel IJsselsteiners financieel hebben bijgedragen om de molen weer te restaureren. Sinds 1987 tot nu is de molen weer terug in actie”, aldus Jasper.
Het oudste icoon van de spaaractie is de Oude Nicolaastoren. “Die toren is rond 1530 gebouwd en ontworpen door Alessandro Pasqualini, een Italiaanse architect. De familie Van Egmond, de heersers van IJsselstein toentertijd, hadden die meegenomen uit Bologna. De familie was zo onder de indruk van de torens in Bologna, dat ze dat in Nederland ook wilden.
Het bijzondere is dat de kerk in 1911 in brand heeft gestaan; er was niet veel meer van over. Toen is er nagedacht: hoe gaan we de toren weer restaureren? Toen heeft Michel de Klerk een ontwerp ingediend, maar met een heel andere stijl. De vroegere toren was uit de renaissance, terwijl hij de Amsterdamse School-stijl gebruikte. De spits van de toren is dus ook heel anders nu dan toen; er zit nu een kroon op, de Amsterdamse kroon”, vertelt Jasper.
Naast de Historische Kring IJsselstein is ook supermarkt Plus enthousiast over de spaaractie.
Teamleider Rens vertelt hoe hij de actie beleeft: “Juist omdat het zo’n lokale actie is, zie je veel mensen die terugkomen met een volle spaarkaart. Hoewel je er in de winkel zelf niet zoveel van merkt, is het vaak genoeg dat de gebouwen van de actie bijgevuld moeten worden; zeker de Sint Nicolaasbasiliek, die loopt goed.”
Ook hij is volop van de actie aan het meegenieten: “Zelf vind ik de spaaractie erg leuk, vooral omdat het een lokale actie is die alleen in IJsselstein loopt. Je herkent alle gebouwen, wat ik persoonlijk erg leuk vind. Als medewerker van de Plus krijgen wij korting; ik heb zelf al de hele set thuis staan”, aldus Rens.