Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Steeds minder jongeren in Nieuwegein halen hun rijbewijs

Steeds minder jongeren in Nieuwegein halen hun rijbewijs

Het aantal jongeren dat hun rijbewijs haalt, neemt de laatste jaren af. Ook in Nieuwegein is deze trend duidelijk merkbaar. Waar het vroeger normaal was om op je achttiende direct rijlessen te nemen, stellen steeds meer jongeren dit uit of kiezen er zelfs helemaal voor om hun rijbewijs niet te halen. De redenen hiervoor lopen uiteen, van hoge kosten tot de beschikbaarheid van goede alternatieven zoals het openbaar vervoer en deelauto’s.

Daling van rijbewijzen onder jongeren

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hadden op 1 januari 2025 ruim 201.000 jongeren tussen de 17 en 20 jaar een rijbewijs. Dat is weliswaar een lichte stijging van 2,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, maar nog altijd bijna 10 procent lager dan in 2019, voor de coronapandemie. In Nieuwegein heeft ongeveer 79 procent van de inwoners een rijbewijs, wat vergelijkbaar is met soortgelijke steden, maar lager dan in veel omliggende gemeenten.

Achterliggende gedachte

Rijschoolhouder Raymond Graanoogst verteld: ‘hier in Nieuwegein merken we wel dat minder jongeren zich inschrijven voor rijlessen. Een van de grootste redenen waarom jongeren in Nieuwegein hun rijbewijs niet halen, is simpel: de kosten. Een rijopleiding kost zeker wel gemiddeld tussen de €2.500 en €3.000, en dat is voor veel jongeren een flinke investering. Daarnaast zijn er ook nog kosten voor het praktijkexamen en de aanvraag van het rijbewijs zelf’.

Daarnaast hebben veel jongeren minder haast om hun rijbewijs te halen. Vooral studenten in Nieuwegein, die vaak in Utrecht studeren, geven aan dat ze het openbaar vervoer prima vinden. ‘Met de bus en tram ben ik overal waar ik moet zijn. Een rijbewijs zou handig zijn, maar ik heb het niet echt nodig’, zegt de 19-jarige Lisa uit Nieuwegein. De beschikbaarheid van deelauto’s, deelscooters en OV-fietsen maakt het bovendien makkelijker om zonder eigen auto te reizen.

Ook heeft de coronapandemie invloed gehad. Door lockdowns en wachttijden bij het CBR moesten veel jongeren hun rijlessen uitstellen, en sommigen zijn daardoor nooit meer begonnen. Daarnaast zijn door de opkomst van thuiswerken en hybride werken de reisbehoeften veranderd.

Gevolgen voor rijscholen

De daling in het aantal jongeren met een rijbewijs heeft gevolgen voor verschillende sectoren. Rijscholen in Nieuwegein merken dat het aantal leerlingen afneemt. Het gemiddelde slagingspercentage voor rijscholen in Nieuwegein ligt rond de 60 procent, wat redelijk is, maar minder leerlingen betekent minder inkomsten en mogelijk het sluiten van rijscholen.

Ook werkgevers zien een verandering. Sommige beroepen vereisen een rijbewijs, zoals banen in de zorg, techniek en logistiek. Jongeren zonder rijbewijs kunnen hierdoor minder snel worden aangenomen voor bepaalde functies, wat hun kansen op de arbeidsmarkt beperkt.

Toekomst van het rijbewijs in Nieuwegein

De vraag is of deze daling zich doorzet of dat jongeren in Nieuwegein uiteindelijk toch weer vaker een rijbewijs gaan halen. Mogelijk spelen toekomstige ontwikkelingen een rol, zoals goedkopere rijlessen, flexibelere examenmogelijkheden of een verandering in de infrastructuur van het openbaar vervoer.

 

Over de auteur

Nienke van den Bovenkamp

Nienke van den Bovenkamp (2007) is in Utrecht geboren en woont in Rhenen. Naast haar passie voor hockey en zeilen, is ze actief lid van de SVJ Media redactie in Utrecht. In haar vrije tijd heeft ze veel interesse in muziek en cinematografie.