NIEUWEGEIN – Een lange tafel vol dampende schalen, kleurrijke salades en rijstgerechten vult donderdagavond 27 maart de centrale hal van Bibliotheek De Tweede Verdieping. Tientallen mensen nemen plaats voor een bijzonder dialoogdiner waarbij moslims en katholieke christenen samenkomen.
De aanleiding is de zeldzame overlap tussen de ramadan en de veertigdagentijd, die dit jaar beide in maart plaatsvinden. De tafels zijn eenvoudig gedekt en de lucht hangt vol met heerlijk kruidige geuren. Zodra de zon ondergaat, wordt er gezamenlijk gegeten. Vrijwilligers van stichting De Brug hebben de gerechten voorbereid waarvan alles vegetarisch, zodat iedereen mee kan eten. De avond draait alleen niet alleen om eten, maar ook om nieuwsgierigheid naar elkaar. Bezoekers vertellen elkaar verhalen over hun tradities, hun beleving van het vasten, en wat dit voor hen betekent. Farah el Akkad, bezoeker van het diner, benadrukt het belang van kennis delen: “Veel mensen weten niet veel van elkaars religie en tradities. Dit diner is een mooie kans om elkaar beter te leren kennen.”
Verschillende tradities
De ramadan, die dit jaar loopt van 28 februari tot 29 maart, en de katholieke veertigdagentijd, die duurt van 5 maart tot 19 april, vallen slechts eens in de dertig jaar samen. Beide tradities zijn bedoeld als periodes om je zo veel mogelijk in je geloof te verdiepen, zuiver te leven en bewust te zijn van je lichaam en gewoontes. Toch verschillen ze in uitvoering. Katholieken kiezen vaak individueel wat ze laten bijvoorbeeld het minderen in gebruik van alcohol, snoep of sociale media, en kunnen zich hiernaast ook aan een bepaald dieet houden. Moslims vasten dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang zonder voedsel, drank of andere vormen van consumptie. “Het is los van de duidelijke verschillen bijzonder om ook te merken hoeveel overeenkomsten er zijn,” vertelt Aseel Hamza, een van de organisatoren. “Beide groepen ervaren vasten als een manier om dichter bij hun geloof te komen en hun bewustzijn te vergroten. Dat roept een gevoel van verbinding op.” Volgens haar leeft er binnen de gemeenschap behoefte aan meer van dit soort momenten. “We willen dat dit diner het begin is van een gesprek dat langer doorgaat.”
Verbinding
Tijdens de maaltijd klinkt geroezemoes in verschillende talen. Sommige bezoekers praten over hun jeugd, anderen over hoe ze hun kinderen betrekken bij hun geloof. De dominante indruk van de avond is er een van openheid en nieuwsgierigheid. Voor veel aanwezigen is het de eerste keer dat ze in gesprek gaan met iemand uit een andere religieuze traditie over gedeelde rituelen. In Nieuwegein groeit de belangstelling voor interreligieuze initiatieven. In Utrecht en Amsterdam werden er ook gezamenlijke diners opgezet, maar het samenbrengen van de ramadan en het katholieke vasten blijkt een nieuw en gewaardeerd concept. De bibliotheek zorgt voor een veilige ruimte waar iedereen welkom is, dit evenement is een voorbeeld van hoe publieke instellingen kunnen bijdragen aan gemeenschapsvorming.
Volgens Hamza zijn er plannen om het dialoogdiner volgend jaar opnieuw te organiseren. “Niet alleen als de vastentijden samenvallen. We willen het gesprek voortzetten, ongeacht het moment in het jaar.” De bezoekers verlaten langzaam en kletsend de bibliotheek.