Nieuwegein – Marjolein Maigret, afkomstig uit de wijk Duurstede, besloot een tijdje geleden dat ze uit haar oude baan als werkzame in de gehandicaptenzorg wilde stappen om een nieuw avontuur aan te gaan: de horeca in. Samen met haar man opende ze in oktober 2023 een nieuwe vestiging van de bekende Brownies and Downies, op hartje City Plaza. Brownies and Downies biedt mensen met een beperking de gelegenheid alsnog mee te kunnen werken in een horecabedrijf. Marjolein blikt terug op de afgelopen 1,5 jaar.
Je hebt al eerder gewerkt met gehandicapte en verstandig beperkten, hoe ben je eigenlijk in de horeca terechtgekomen?
‘Klopt! Ik was hiervoor werkzaam op een woongroep in de gehandicaptenzorg. Mijn man wilde graag met mij een onderneming starten, in de horeca. Ik had zelf totaal geen horeca-ervaring, maar toen heb ik tegen hem gezegd – eigenlijk voor de gein – ‘Nou, als we wat gaan doen dan gaan we een Brownies and Downies beginnen.’ En uiteindelijk vonden we dat allebei zo leuk dat we hier samen zijn gekomen in deze vorm van de horeca, gecombineerd met dagbesteding.’
Kun jij je de eerste werkdag hier nog herinneren en hoe verliep dit?
‘Mijn eerste werkdag hier kan ik mij als de dag van gisteren herinneren. Wij gingen open, 1 oktober was het volgens mij om precies te zijn, dat was op een zondag en het was die dag echt ontzettend druk. We waren allebei in de veronderstelling dat we wel ‘eventjes’ restaurantje konden gaan spelen, maar het was zo ontzettend druk en het liep allemaal niet. We waren maandag gesloten en maandag was ik meteen al helemaal overspannen van alle drukte en stress van de opening!’
Jullie zijn nu inmiddels 1,5 jaar open, hoe bevalt het?
‘Het bevalt heel goed – alles loopt heel goed. We merken dat wij steeds meer een eigen plek krijgen binnen de gemeente Nieuwegein, onder zowel de mensen van de dagbesteding, als met de gemeente Nieuwegein zelf; het gemeentehuis, maar ook de mensen die naar de city plaza komen om te winkelen. Zo hebben wij echt wel ons eigen plekje verdiend hier in Nieuwegein.’
Heb je een favoriete collega die jou op een bepaalde manier inspireert?
‘Zoals je weet zijn wij een dagbestedingslocatie en werken wij met mensen met een beperking. Deze mensen met een beperking werken naast ons, die werken met ons mee en doen dezelfde handelingen zoals wij ze doen: weliswaar op hun eigen aangepaste niveau, maar toch. Maar deze mensen werken met zoveel energie, met zoveel passie en zo ontzettend veel vrolijkheid, eigenlijk zijn zij voor mij de inspiratie – hoe cliché het ook klinkt. Maar het is zo ontzettend leuk om met deze doelgroep te mogen werken, dat je er gewoon energie van krijgt om hier elke dag naar toe te komen.’
Wat vind je het mooiste aan je beroep?
‘Het mooiste aan mijn beroep vind ik dus echt het werken met de doelgroep, het is zo’n heerlijke doelgroep. Je kan lekker met ze klieren, maar ze kunnen ook heel serieus zijn; ze hebben ook gewoon ‘grote mensen problemen’ waar ze soms tegen aanlopen, waar iedereen nou soms eenmaal mee heeft te dealen. Ja, het is echt een hele leuke fijne doelgroep.’
Ben je tevreden met de keuze voor vestiging van Brownies and Downies: in Nieuwegein, waar je zelf niet vandaan komt?
‘Ja, ik voel me heel fijn in Nieuwegein. Ik vind de gemeente heel erg proactief, zeker met betrekking tot werk. En het publiek dat hier bij ons komt, dat is natuurlijk niet allemaal woonachtig in Nieuwegein, maar de vaste gasten; ja dat zijn hele leuke mensen. Daar hebben wij altijd heel veel plezier mee, dus ik voel me echt wel helemaal thuis hier in Nieuwegein.’
Denk je dat dit beroep je als persoon veranderd heeft het afgelopen jaar?
‘Dit werk heeft mij absoluut als persoon veranderd: ik ben geduldiger geworden als persoon, ik ben ook wat harder geworde; wat strenger geworden. En ik heb geleerd om in de horeca te werken, aangezien ik hier nog geen ervaring mee had in het verleden. Kortom, het heeft mij als persoon zijnde veel mooie dingen gebracht en dingen geleerd.’