Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Zomers weinig dumping van huisdieren in IJsselstein

Zomers weinig dumping van huisdieren in IJsselstein

Franse bulldog vastgebonden in aan boom. Foto: Stichting DierenLot

IJSSELSTEIN – Sinds 21 juni is de zomer officieel van start. Voor mensen begint hiermee de tijd van zon, strand en vakantie. Echter hebben huisdieren het zwaarder in deze tijd. In het ergste geval worden ze zelfs gedumpt door hun baasjes. Hoe ziet IJsselstein deze dumpingen en waarom gebeurt het nog steeds? 

 

Het lijkt misschien te gruwelijk voor woorden, maar toch gebeurt het massaal in Nederland, het dumpen van huisdieren. Meestal is de reden hiervoor de vakantie. Rond deze tijd gebeurt het dan ook het meest, weet ook Ben van Maurik, coördinator bij dierenambulance IJsselstein. “Gelukkig zien we in IJsselstein weinig dumping”, vertelt Ben. “Dat is een goed teken, maar dat zegt niks over de verwaarlozing die er wel is”. 

Weinig dumping betekent echter niet dierenleed niet in IJsselstein speelt. Volgens Ben gaat het vaker om minder zichtbare vormen, zoals verwaarlozing. “Als we zelf niet vertrouwen dat een beestje goed behandeld wordt, nemen we hem altijd mee”, vertelt hij. 

 

‘Onbegrijpelijk’ 

Het dumpen van huisdieren kan verschillende redenen hebben. Een van de belangrijkste redenen is geld. “Dierenartskosten zijn ontzettend hoog tegenwoordig”, vertelt Ben. “Men kiest er dan voor dat ze liever het dier te dumpen dan bij het asiel afstand doen en daarvoor betalen. Onbegrijpelijk”. Ook stijgende kosten voor voer, vaccinaties of pensions kunnen mensen afschrikken. In plaats van hulp te zoeken of opvang te regelen, maken sommigen de keuze om hun dier simpelweg achter te laten. 

 

Landelijk 

Dat dumping nog steeds gebeurt is ook voor landelijke organisatie Stichting DierenLot ongelofelijk. “Ik kan me niet voorstellen mijn huisdier op straat te zetten, om wat voor reden dan ook”, vertelt Jane van den Berg, woordvoerder van DierenLot.  

Stichting DierenLot is een dierenhulporganisatie die door het hele land zo’n 300 lokale dierenhulporganisaties steunt. Jaarlijks doet DierenLot aan het eind van de zomer onderzoek naar dumping en verwaarlozing. “Landelijk ziet 62% van de dierenhulporganisaties meer problemen met gedumpte dieren ten opzichte van het jaar ervoor”, vertelt Van den Berg. Verder blijkt dat waar in 2023 54% van de dierenhulporganisaties (aangesloten bij DierenLot) aangaf dat er meer dieren afgestaan en gedumpt werden, gaven in 2024 48% van de organisaties aan dat er weer meer dieren werden gedumpt”. Een blijvende stijging dus.  

“Deze cijfers zijn ontzettend ernstig”, vindt Jane. Niet alleen neemt het aantal dumpingen toe, ook het aantal verzoeken om afstand te doen van een dier groeit. “Asielen hebben in de zomer al een tekort aan plek, laat staan als daar ook nog gedumpte dieren bij moeten komen”. 

Het onderzoek van DierenLot vindt plaats na de zomer, omdat dan alle vakantiecijfers meegenomen kunnen worden. “Tijdens de vakantie zien we de meeste dumping”, aldus Van den Berg. “We horen de meest verschrikkelijke verhalen van mensen die besluiten hun hond niet mee op vakantie te nemen en hem vastbinden aan een boom of hun konijnen in een doos over het hek bij de kinderboerderij gooien”. 

 

Oplossing 

“Chippen en registreren van huisdieren zal al enorm helpen”, stelt Ben. “Als een kat geregistreerd is kunnen we zien wiens eigendom hij is. Dumping en verwaarlozing is namelijk strafbaar dus dan kan de politie erbij komen kijken”. Van den Berg sluit zich hierbij aan. “In Nederland is het chippen van honden al verplicht en zijn we bijna zover dat ook katten verplicht gechipt moeten worden, maar dan is het nog belangrijk dat deze chip ook geregistreerd wordt. Daar ontbreekt het helaas nog vaak aan”. 

“Een gechipte hond of kat is veel makkelijker te herleiden naar zijn eigenaar. Dit maakt niet alleen de kans groter dat het dier terugkomt bij een verantwoordelijke eigenaar, maar het helpt ook bij het handhaven van de regels”, vindt Ben.  

Ook deze zomer hoopt Ben niet uit te hoeven rukken voor gedumpte huisdieren en hoopt hij dat huisdiereigenaren hun dieren met liefde behandelen.  

Over de auteur

David van den Berg

David van den Berg (2007) komt uit Bodegraven en studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is van zichzelf enorm sociaal en is dan ook behoorlijk communicatief. Hij heeft een enorm brede journalistieke interesse. Zo vindt hij sportjournalistiek erg leuk, maar ook bijvoorbeeld reportagejournalistiek spreekt hem aan. Kortom ziet hij zichzelf later op verschillende vlakken van de journalistiek werkzaam zijn.