Nieuwegein – In het stadshuis van Nieuwegein vond er afgelopen zaterdag een bijzondere bijeenkomst plaats waarbij een belangrijk punt van de geschiedenis werd herdacht: Keti Koti is een Surinaamse feestdag waarbij er stil wordt gestaan bij het slavernijverleden, en het leed en de strijd van de Surinaamse voorouders. Bij deze feestdag wordt er gevierd dat deze slavernij in Suriname en in de Nederlandse Antillen, is afgeschaft – namelijk op 1 juli 1863. Bibliotheek Nieuwegein organiseert in samenwerking met het Keti Koti comité een dag vol workshops, muziek, Surinaams eten en verhalen.
Op de bijeenkomst in stadhuis Nieuwegein zijn zaterdag ongeveer veertig mensen die gezamenlijk praten met elkaar over het slavernij verleden in Suriname en de activiteiten georganiseerd door het comité kunnen bewonderen. De dag begint om 10.30 met een centrale opening, burgemeester Marijke van Beukeringen neemt hierbij het woord. Hierna volgen er meerdere keuzes voor bezoekers, die allemaal op een eigen manier de boodschap van de feestdag proberen over te brengen. Volgens Gina van de Berg, programmaleider van de Bibliotheek Nieuwegein – en dus van de bijeenkomst, is het belangrijk dat mensen meer leren over het stukje van de geschiedenis dat Nederland zelf niet altijd bespreekbaar maakt. ‘We willen het niet een op zichzelf staande activiteit laten zijn, maar willen juist meer bewustwording over het slavernijverleden creëren’, legt ze uit.
De samenwerking vindt plaats met comité Keti Koti, ‘Vorig jaar hadden we alleen een kleine tentoonstelling en een lezing’, zegt Gina van de Berg. Dit jaar pakt de Bibliotheek het groter aan: zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld plaatsnemen aan een dialoogtafel, en wordt er Surinaams eten aangeboden. Over dit programma is dan ook al een aantal maanden nagedacht. Gina legt uit dat de voorbereiding al enige maanden aan de gang is en dat het comité vooral met de activiteiten kwam en de Bibliotheek met de organisatie ter plekke.
De feestdag is bedoeld voor iedereen in Nieuwegein die bewust is van dit stukje donkerdere geschiedenis, niet iedereen praat hier open over en komt dan ook opdagen. ‘Ik zag eigenlijk vooral gekleurde mensen, meer witte mensen hadden van mij aanwezig mogen zijn’, vertelt Demi Hakvoort – Community Labririan. Demi haar werk houdt in dat ze als bibliotheekmedewerker een brug slaat tussen de bibliotheek en de lokale gemeenschap. Ze probeert dus zo veel mogelijk lokale inwoners op de hoogte te brengen, en ze zo eventueel naar het evenement te laten komen. De bibliotheek heeft op deze manier geprobeerd om zoveel mogelijk verschillende mensen aanwezig te laten zijn, door het rond informeren van de bijeenkomst en ook heeft het Stadhuis zelf op hun website een uitnodiging geplaatst voor alle Nieuwegeiners om te komen naar de bijzondere gelegenheid – wat dus nog deels niet is gegaan zoals gehoopt: ‘Ik geloof altijd wel dat dingen groeien met de tijd, en mensen dus op gegeven moment meer interesse in dit soort dingen gaan tonen, en het steeds groter wordt’. Demi hoopt dus volgend jaar meer verschillende, belangstellende mensen te mogen ontvangen.
Van de mensen die wel aanwezig waren kreeg Gina van de Berg mooie reacties te horen, ‘Ze kreeg ik te horen dat mensen het stukje cultuur erg mooi vonden, wat ze hebben meegekregen’. Ook gaven veel bezoekers aan dat ze voor volgend jaar hoopten op een nieuwe editie. Volgens Gina en Demi zal dit er dan ook ongetwijfeld volgend jaar komen: ‘Vorig jaar hadden we alleen een tentoonstelling en een kleine lezing, dit jaar is het al zo veel groter en uitgebreid, hopelijk kunnen we dit volgend jaar voortzetten’, Gina van de Berg.
‘De organisatie ging fantastisch’, blikt Gina blikt tevreden terug. ‘Er is een mooie dag neergezet door het team en eigenlijk ging bijna alles volgens gepland, alleen één klein technisch foutje kwam tijdens het optreden van de danseressen om de hoek kijken – dit bleek een geluk bij ongelukje – door de technische fout was er geen muziek te horen tijdens de dans, dit zorgde voor een intense sfeer en een ander optreden dan gepland, dit was dus eigenlijk nog intenser dan het origineel.’ – Gina.