NIEUWEGEIN – Tijdens de 34e editie van kaarslicht in Vreeswijk reizen 15 tot 20 duizend bezoekers af en beleefden een warme sfeervolle avond door de donkere straten van het oude historische dorp. Straatlantaarns waren uit, maar langs de weg branden 10.000 kaarsjes die een betoverende sfeer creëerden. Verschillende activiteiten en optredens vulden de avond van bezoekers met warmte en gezelligheid.
Licht in het donker
Op woensdag 18 december licht Vreeswijk op door kaarsjes langs de weg. De hele organisatie, die al vanaf juli bezig is met de voorbereidingen, ziet hoe vanavond alles rustig verloopt. ‘’We proberen het zo sfeervol mogelijk en bereikbaar mogelijk te maken’’, benoemd Loek Verhoef, voorzitter van Kaarslicht in Vreeswijk. Hij kijkt met een brede glimlach voor zich uit en ziet hoe tienduizenden bezoekers genieten van deze avond.
Bij het betreden van het oude historische dorp Vreeswijk via de Koninginnelaan, is het donker. Straatlantaarns zijn uit, enkel op de stoepranden staat een lange slinger aan glazen potjes gevuld met lichtgevende waxinelichtjes. Af en toe klinkt een rinkelend potje dat over de straat heen rolt, iemand die deze per ongeluk omverloopt door de overheersende donkerte. Over de gehele Koninginnelaan en Dorpstraat branden honderden waxinelichtjes, die de straten een warme gloed geven. ‘’Zo voor kerst dat ze de stad een beetje donkerder hebben gemaakt vind ik het altijd wel een gezellig en warm gevoel’’, benoemd bezoeker.
Door de donkere bomen licht de verlichte kerktoren van de Barbarakerk op. Voor de ingang van de kerk staat een lange rij bezoekers. Iedereen wil naar binnen om het traditionele Volkskerstzang te bewonderen. Vlak naast de ingang van de kerk staat een kraampje namens PCB Uitvaartzorg, op het kraampje liggen gekleurde papiertjes, stiften en doorzichtige kerstballen. Twee vrouwen staan enthousiast achter het kraampje, ze lachen en nodigen voorbijgangers uit om een kerstwens te schrijven. ‘’Mensen kunnen hier iets op het briefje schrijven en in de kerstbal stoppen en deze gaan morgen de boom in’’, zegt Enid van Schagen, een van de vrouwen die namens PCB Uitvaartzorg achter het kraampje staat. Een iemand schrijft zijn wens voor vrede op. Een ander ontroerde zijn oma met een liefdevolle boodschap. ‘’Je voelt wel de verbinding door de lichtjes vanavond’’, zegt Enid.
Terug in de tijd
Op de dorpsstraat speelt zich het Dickens-tijdperk af. Langs de bezoekers begeven zich allerlei figuranten verkleed in de kenmerkende kleding uit de 19e eeuw. Een man in een lange, donkergekleurde rokjas en een hoge hoed wandelt voorbij. Vrouwen dragen wijde jurken van fluwelen stof of met ruitvormige patronen, die bij elke stap sierlijk rondzwieren. De geur van warme Glühwein en chocolademelk komt van cafe ‘’vrolijk’’ af. Hier staan de werknemers, verkleed als kerstelfjes, buiten in een opgezette tent en verkopen Glühwein en chocolademelk aan bezoekers. In de verte klinkt gezang, een kerstkoor zingt gezamenlijk ‘Santa claus is coming to town’. Een klein meisje loopt met in haar ene hand een zelf geknutselde lampion, hand in hand met oma en kijkt met grote ogen vol verwondering om haar heen.
Spectaculaire vuurshow
Op de Helling wordt een spectaculaire vuurshow gegeven. Er klinkt hevige rockmuziek en de geur van brandend vuur doordringt. Drie rijen dik aan publiek omringt zich om het kleine grasveld aan het water, gericht op de show. Als een vogel zwaait een man rond met twee halfcirkelvormige vuurfakkels en eindig knielend op de grond. De man dooft zijn vuurfakkels en komt samen met twee andere personen terug. Alle drie houden ze een brandende fakkel vast. Ze nemen een slok van een glazen fles en spuwen alle drie tegelijk een grote vlam uit hun mond. Het publiek kijkt fascinerend toe, monden vallen open en ogen worden groot. Wanneer de vlammen hoog de lucht in schieten, roept het publiek ‘wow’ en applaudisseert luidt. ‘Ik ben blij dat ik aan deze kant sta en niet aan hun kant’ zegt een mevrouw uit het publiek.
Kraampjes en gezelligheid
Het lichtjesfestijn is niet compleet zonder de traditionele kerstmarkt. Op de Handelskade net buiten het oude stadsdeel staan zo’n 100 kraampjes verspreid. Van winterse schaapskleden en wollen sokken tot sieraden en zeepjes. Op de kruising met de Henri Dunantlaan staat een doedelzakband, gekleed in traditionele schotse kleding, spelen zij het lied ‘wij komen tezamen’. Langzaam komen bezoekers van verschillende kanten rondom de blazers staan, ze pakken hun mobiel en filmen het ensemble. Halverwege de kerstmarkt staat Petra Heems met twee vriendinnen achter een kraampje. Op het kraampje liggen kerststukjes gemaakt van dennentakjes en dennenappels in verschillende vormen en maten. Petra maakt alle kerststukjes zelf als hobby. ‘Ik heb er nu totaal denk ik 150 gemaakt’, zegt ze met een trotse lach op haar gezicht. Hiermee staat ze op kerstmarkten door heel Nederland.