Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Leerlingendoorstroom in Nieuwegein en IJsselstein wijkt af van landelijk gemiddelde

Leerlingendoorstroom in Nieuwegein en IJsselstein wijkt af van landelijk gemiddelde

Leerlingendoorstroom in Nieuwegein en IJsselstein wijkt af van landelijk gemiddelde

 

De leerlingendoorstroom van het voortgezet onderwijs naar het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs wordt bijgehouden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Uit recent gepubliceerde cijfers blijkt dat Nieuwegein en IJsselstein hierin afwijken van het landelijk gemiddelde. Het gaat dan om de vervolgopleidingen van leerlingen met een vo-diploma.

 Op 19 maart 2025 publiceerde de DUO open onderwijsdata de cijfers van leerlingen- en studentenstromen in 2024. In deze dataset staan de herkomstscholen en vervolgopleidingen van alle Nederlandse eindexamenleerlingen geregistreerd.

Landelijke cijfers

Uit deze cijfers valt op dat veruit de meeste leerlingen voor een MBO- opleiding kiezen. Dit aantal is in 2024 licht gestegen. Na het MBO is het HBO het meest populair onder de gediplomeerden. Ook kiest een deel van de gediplomeerden ervoor een tussenjaar te nemen of te gaan werken. Deze leerlingen worden in de grafiek weergegeven onder de categorie ‘overig’. Een klein deel van de gediplomeerden kiest voor het WO. Sinds 2020 is er een dalende lijn in het aantal aanmeldingen voor dit opleidingsniveau.

 

Lokale cijfers

Nieuwegein en IJsselstein laten andere resultaten zien. Hoewel de meeste gediplomeerden nog steeds voor het MBO kiezen, is het percentage een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Opvallend is dat dit percentage sinds 2020 is afgenomen, terwijl het landelijk sinds 2022 aan het stijgen is.

In 2023 lag het aantal gediplomeerden dat voor het HBO koos ongeveer gelijk met het landelijk gemiddelde. In 2024 is echter een flinke stijging zichtbaar, waardoor de regio nu juist boven het gemiddelde uitsteekt. Vorig jaar was er ook in Nieuwegein en IJsselstein een afname in aanmeldingen voor het WO. Het percentage ligt nog steeds ruim boven het landelijk gemiddelde met ongeveer 5%.

Over de auteur

Thijs Vos

Thijs (2006) is eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft een Cambridge Engels c2 certificaat en havo diploma. Thijs is journalistiek gaan studeren omdat hij zich graag bezig houdt met verhalen en onderzoek. Binnen de journalistiek houdt hij zich vooral bezig met kleinschalig en lokaal nieuws.