Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Interview met de eigenaresse van Luigi’s ijssalon: ‘Het mooiste is dat je bijdraagt aan iemands dag’

Interview met de eigenaresse van Luigi’s ijssalon: ‘Het mooiste is dat je bijdraagt aan iemands dag’

Foto: Astrid Miltenburg

Nieuwegein- In een wereld vol haast en stress biedt Luigi’s ijssalon in Nieuwegein een moment van puur geluk. Voor de eigenaresse Astrid Miltenburg draait het runnen van de zaak niet alleen om ijs, maar vooral om de blije gezichten van haar klanten. ‘Het mooiste is dat je bijdraagt aan iemands dag,’ zegt ze, terwijl ze vertelt over haar liefde voor het vak, bijzondere smaken en hechte klantrelaties.

 

Wie bent u en hoe bent u in de ijswereld terechtgekomen?
Mijn schoonvader is ooit begonnen met een ijssalon. Zij hebben toen samen een opleiding tot ijsbereiden gevolgd. De eerste winkel openden we in Nieuwegein, en twee jaar later volgde een vestiging in IJsselstein. Mijn schoonouders runden de ene zaak, mijn man de andere. Toen mijn schoonouders met pensioen gingen, ben ik ingestapt. Ik had toen al twintig jaar in de marketing gewerkt, maar samen twee ijssalons runnen leek me ook erg leuk. Het was zonde om een goed draaiende winkel te verkopen, en bovendien is het fijn om in de winter samen vrij te zijn.

Wat is uw favoriete ijssmaak?
Dat is moka kokos. Waarom precies weet ik niet, maar ik hou gewoon van die smaak – en sowieso van alles met koffie. Ik kan ook erg genieten van pina colada-smaken of ijs met vers fruit.

Wat vindt u het leukste aan het runnen van een ijssalon?
Het allermooiste vind ik de blije mensen die je de hele dag binnen hebt. Van kinderen tot volwassenen – mensen komen terug om te zeggen hoe lekker het ijs was, en dat je zo echt bijdraagt aan hun dag. Ik zie gezinnen terugkomen, al acht seizoenen lang. Je ziet kinderen opgroeien. Er komt zo iedere dag een man binnen met haar dochter om een ijsje te halen. Dat je daar deel van mag uitmaken, vind ik prachtig. Klantcontact is voor mij dan ook heel belangrijk. We maken persoonlijke praatjes, mensen delen dingen uit hun leven, en dat schept een band.

Heeft u ooit een compliment gekregen dat u is bijgebleven?
Zeker. Wanneer we een nieuwe smaak introduceren en mensen blijven ernaar vragen, dan weet je dat je iets goeds hebt neergezet. We hebben in het verleden ook prijzen gewonnen bij ijswedstrijden, dat is misschien wel het grootste compliment. Daarnaast hebben we een erkenning voor ambachtelijk ijsbereiden – daar zijn we erg trots op. We proberen ook regelmatig iets nieuws. Denk aan smaken als pornstar martini of varianten geïnspireerd op Tony’s Chocolonely. We bedenken soms combinaties die je niet direct zou verwachten, maar die verrassend goed in de smaak vallen.

Bent u van plan dit werk nog lang te blijven doen?
Ja, zolang mijn gezondheid het toelaat wil ik hier zeker mee doorgaan. Het is wel intensief: we draaien zeven maanden per jaar, zeven dagen per week. Gelukkig hebben we een geweldig team van 23 mensen waarmee we de drukte aankunnen.

Heeft u plannen voor uitbreiding in de toekomst?
We hebben geen concrete plannen voor een derde vestiging. We zouden het wel willen, maar dat vraagt echt om een ander soort bedrijfsvoering en een ander type medewerkers. We groeien nu wel op andere manieren, bijvoorbeeld door ijs te verzorgen op feestjes en partijtjes. Je weet nooit wat de toekomst brengt.

Wat moet iedereen volgens u minstens één keer geproefd hebben bij Luigi?
Stroopwafelijs is zonder twijfel onze populairste smaak. En ook het spaghetti-ijs is een aanrader – dat lijkt op een bord spaghetti, maar is gemaakt van vanilleijs met aardbeiensaus en witte chocolade-snippers

Tot slot, is er nog iets dat u graag wilt delen?
Ja – het is gewoon ontzettend leuk om te doen. Je werkt de hele dag met blije mensen. Dat is echt mijn drijfveer.

 

Over de auteur

Hugo van Kooten

Hugo van Kooten (2007) is een hardwerkende sociale jongen die veel inzet toont voor alles waar hij zijn zin op zet. Nadat hij slaagde op de HAVO ging hij Journalistiek studeren aan de hogeschool Utrecht waar hij zich bezig houdt met Utrecht centrum. Verder is hij geïnteresseerd in video en audio.