Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Steeds meer ouderen vallen buiten in IJsselstein, valpreventies worden aangeboden

Steeds meer ouderen vallen buiten in IJsselstein, valpreventies worden aangeboden

IJSSELSTEIN – Het aantal ouderen dat buiten valt in IJsselstein neemt toe. In 2020 gebeurde 55 procent van de valongelukken buiten, in 2022 was dat opgelopen tot 66 procent. Ook blijkt dat één op de drie 65-plussers in de regio Nieuwegein bang is om te vallen. In IJsselstein worden steeds meer maatregelen genomen om deze groep te ondersteunen en valincidenten te voorkomen.

 

Volgens de GGD regio Utrecht heeft een val een grote impact op de zelfstandigheid van ouderen. Landelijk komt er elke vijf minuten een oudere binnen op de spoedeisende hulp vanwege een val. De GGD adviseert en ondersteunt gemeenten bij het opzetten van programma’s die ouderen helpen mobiel en veilig te blijven. In 2022 viel er jaarlijks 37% van de 65-plusser, in 2020 was dit 29%. Van die 37% valongevallen gebeurd 66% buiten, in 2020 was dit 55% van de gevallen.

Beweegprogramma ‘In Balans’

In IJsselstein is het beweegprogramma ‘In Balans’ gestart. Dit is een samenwerking tussen Stichting Pulse, gemeente IJsselstein en Zorg4IJsselstein. Het doel van het programma is om ouderen bewust te maken van valrisico’s en hen sterker en zekerder te maken in hun dagelijkse bewegingen.

Buurtsportcoach Finn Cladenhoven vertelt dat de deelnemers enkele weken aan de slag gaan met een fysiotherapeut. ‘Ouderen leren hoe ze vallen kunnen herkennen én hoe ze hun lichaam kunnen trainen om beter te reageren als het toch gebeurt,’ legt hij uit. Deelnemers worden eerst gescreend via een intakegesprek en enkele fysieke testjes. Mensen met een verhoogd risico worden geplaatst in de cursus. Anderen kunnen deelnemen aan QR FIT-routes: wandelingen waarbij tussendoor spierversterkende oefeningen worden gedaan onder begeleiding.

Fysiotherapie

Ook fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol in valpreventie. Krista Kuijpers-van Schaik is geriatriefysiotherapeut en gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen. Ze ziet dagelijks hoe belangrijk gerichte training is. ‘We oefenen bewegingen die ouderen dagelijks nodig hebben, zoals opstaan, traplopen en zich veilig verplaatsen. Door dit regelmatig te doen, blijven ze langer zelfstandig en weten ze beter hoe ze kunnen reageren als ze uit balans raken,’ vertelt ze.

Fietsen moet ook veilig blijven

Sinds kort is IJsselstein ook aangesloten bij het landelijke programma ‘Doortrappen’. Dit initiatief is gericht op het veilig houden van oudere fietsers. Het doel is om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen en tegelijkertijd hun gezondheid en zelfredzaamheid te bevorderen. In de toekomst worden er ook fietsveiligheidstrainingen en verkeersvoorlichting gegeven, waarin ook aandacht wordt besteed aan het voorkomen van valpartijen tijdens het fietsen.

Toekomst en groeiende vraag

De vergrijzing zet door en het aantal valincidenten onder ouderen stijgt. Tegelijkertijd zorgt angst voor vallen er vaak voor dat mensen juist minder gaan bewegen, waardoor hun risico groter wordt. Hoewel het beweegprogramma en andere activiteiten al veel ouderen bereiken, is de vraag groter dan het aanbod. Gemeente, zorgverleners en buurtsportcoaches hopen dan ook dat er in de toekomst meer capaciteit komt voor deze belangrijke preventieve zorg.

Over de auteur

Eva Slim

Eva Slim 17 jaar en komt uit Den Haag. Heeft afgelopen jaar haar havodiploma gehaald en doet nu journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Haar deuren staan nog open voor verschillende richtingen in de journalistiek.