Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Nieuwegein wil vergroenen maar warmtepompen te duur voor de consument

Nieuwegein wil vergroenen maar warmtepompen te duur voor de consument

In Utrecht is afgelopen week een warmtepomp geopend die ervoor kan zorgen dat er 20.000 mensen van het aardgas af kunnen, verdeeld over Utrecht en Nieuwegein. Alleen is de stadsverwarming waar de pomp op is aangesloten een stuk duurder voor de consument.  

De gemeente Nieuwegein heeft toekomstige plannen om wijk voor wijk mensen van aardgas over te zetten op het warmtenet, dat brengt kosten met zich mee. Vijfduizend euro per warmtepomp, maar dan is de energie ook nog eens veel duurder.  

‘Het kost duizenden euro’s’ aldus Jacqueline Verbeek, fractievoorzitter van lokale partij Ieders belang. Het aanleggen, installeren en onderhoud kost al meer dan vijfduizend euro bij elkaar. Verbeek vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in andere vormen van verduurzaming zoals bijvoorbeeld betere isolatie. 

Eneco, het particulieren energie bedrijf dat de warmte levert,  wil toch iedereen van het gas af in 2035 en ook worden de gasfornuizen uit de woningen gehaald waar inductieplaten voor in de plaats komen. Voordelig voor Eneco aangezien zij dan weer duurzame (en dure) energie kunnen leveren voor de mensen die overstappen.  

Er moet iets veranderen om de energie te verduurzamen en betaalbaarder maken zonder al te veel kosten. ‘Ik vind dat je altijd een plan B moet hebben’ zegt Verbeek, ‘Dit werkt niet’.

Over de auteur