Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Verspillingsvrije Week: Wat gebeurt er bij de voedselbank Nieuwegein-IJsselstein

Verspillingsvrije Week: Wat gebeurt er bij de voedselbank Nieuwegein-IJsselstein

Bron: Fleur Hopmans

NIEUWEGEIN – Van 9 tot en met 15 september vindt de Verspillingsvrije Week plaats, een campagne die aandacht vraagt voor het verminderen van voedselverspilling. Cor van Dalen van Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein benadrukt het belang hiervan: “Eigenlijk zou elke week een verspillingsvrije week moeten zijn.”

Wat is een voedselbank?
Voedselbanken bieden ondersteuning aan mensen die tijdelijk onvoldoende financiële middelen hebben om hun voedselkosten te betalen. Of je in aanmerking komt voor deze hulp hangt af van het bedrag dat je maandelijks overhoudt voor boodschappen en kleding. Voor eenpersoonshuishoudens is de grens vastgesteld op 300 euro per maand, voor tweepersoonshuishoudens ligt de grens wat hoger, 410 euro per maand. (Bron: Vereniging van Voedselbanken Nederland, 2024)

Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein
De voedselbank Nieuwegein-IJsselstein werkt nauw samen met supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo. Via deze samenwerking ontvangt de voedselbank producten die niet langer verkocht kunnen worden in de supermarkten, bijvoorbeeld door een kapotte verpakking. Daarnaast organiseert de voedselbank twee keer per maand inzamelacties bij supermarkten. Vrijwilligers staan dan bij de ingang met een inzamelstand, waar consumenten voedsel kunnen doneren. De voedselbank heeft vooral behoefte aan lang houdbare producten.

Verse producten kunnen moeilijk te verkrijgen zijn, daarom koopt de voedselbank af en toe verse voedingsmiddelen met behulp van donaties van kerken en particulieren. Niets gaat verloren: als er aan het einde van de dag nog verse producten overblijven, worden deze naar zorgboerderijen gebracht, waar ze door dieren worden opgegeten. Zo helpt de voedselbank voedselverspilling te voorkomen.

De voedselbank constateert dat veel mensen nog onvoldoende bekend zijn met hun diensten. Door meer bewustwording te creëren bij zowel consumenten als bedrijven, wil de voedselbank niet alleen voedselverspilling verminderen, maar ook meer mensen tijdig kunnen helpen.

Over de auteur

Marit van Ens

Mijn naam is Marit van Ens, geboren in 2004 en woonachtig in Lelystad. Dit jaar ben ik begonnen aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Al jarenlang ben ik geïnteresseerd in het journalistieke vak. Mijn interesse ligt vooral bij politiek en misdaad, onderwerpen waarin ik me graag verder wil specialiseren. Daarnaast heb ik al enige ervaring met woordvoering. Nieuws volg ik op de voet en ik wil mijn passie voor journalistiek graag inzetten om belangrijke verhalen over politiek en misdaad te vertellen.