Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Nieuwegein versnelt bouw opvanglocaties vluchtelingen

Nieuwegein versnelt bouw opvanglocaties vluchtelingen

Nieuwegein zet zich met spoed in om opvanglocaties voor de vluchtelingen versneld te realiseren. Dit hebben zij recentelijk aangekondigd wegens de nieuwe bevindingen over de beslissingen over de spreidingswet Het COA heeft een lijst van 364 vluchtelingen aangeleverd, die tijdelijk kunnen worden geplaatst aan de Newtonbaan, waar 300 plekken beschikbaar zijn. Deze plaatsen moeten echter worden gedeeld met de lijst van de provincie, die bestaat uit asielzoekers die al een status hebben gekregen.

De realisatie van opvanglocaties

De provincie Utrecht deed een oproep aan de gemeenten om de opvanglocaties voor vluchtelingen te verbeteren. De locaties moeten een grotere capaciteit kunnen bieden, en de meeste gemeenten zoals Woerden en Nieuwegein werken hier nu aan. Nieuwegein is nu bezig dit proces te versnellen, met behulp van het COA en de provincie.

Momenteel is de bouw van de opvanglocatie aan de Celciusbaan en de Newtonbaan druk aan de gang. Hier zullen maximaal 200 mensen passen en dit zal 3 jaar mogelijk zijn. De vluchtelingen die binnenkort zullen komen fungeren als een acute noodsituatie die dit plan urgent maakt, toegezegd door Anastasia van der Lugt. Binnen de gemeente Nieuwegein zegt VVD-raadslid Anastasia van der Lugt hierover het volgende: “Het versnellen zal zitten in, we voelen de verantwoordelijkheid”. ‘Financieel zal er geen probleem moeten zijn om het proces te versnellen, aangezien de middelen vanuit het COA en de provincie beschikbaar komen’.

Wat betreft faciliteiten voor de vluchtelingen wil Nieuwegein dat zij taalcursussen krijgen. Er zijn vrijwilligers die zich inzetten om de vluchtelingen kennis te laten maken met Nieuwegein, met als doel hen uiteindelijk een status te geven in Nieuwegein.

Als Nieuwegein dit versnelde proces aangaat, kunnen ze niet alleen een goede opvanglocatie bieden, maar ook een plek waar vluchtelingen zich kunnen ontwikkelen en integreren.

 

 

 

 

Over de auteur