Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Veel lof voor de try-out van Spinvis en Lucas Oldeman in Nieuwegein.  

Veel lof voor de try-out van Spinvis en Lucas Oldeman in Nieuwegein.  

NIEUWEGEIN- Op zondag 13 oktober speelde Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, samen met Lucas Oldeman in ‘t Veerhuis in Nieuwegein. Erik ontving naderhand veel lofzang over het optreden. De nieuwe voorstelling van Spinvis en Lucas Oldeman, genaamd: “Overvecht”, gaat volgend jaar in première in theater de Kom in Nieuwegein. Naast een nieuwe voorstelling, komt er eind dit jaar ook nog een gloednieuwe plaat uit. 

Het is drie uur ‘s middags. Erik en Lucas worden warm ontvangen in ‘t Veerhuis in Nieuwegein. Wanneer Erik zijn gitaar oppakt en Lucas achter de piano zit, verandert het geroezemoes in de zaal langzaam maar zeker in een doodse stilte. Dezelfde Spinvis die nog afgelopen zomer in de Bravo op Lowlands heeft gespeeld, speelt nu in een klein zaaltje in Nieuwegein. Het felle daglicht dat via het grote dakraam in de zaal schijnt, maakt dat Erik goed oogcontact kan maken met het publiek. Erik lijkt er zin in te hebben, want hij maakt een vrolijke en opgewekte indruk. De voorstelling kan ieder moment beginnen.

Foto: Mark van der Zouw

‘Wat mij helpt voor het eerste liedje, of tijdens het eerste liedje, is om heel goed naar de mensen te kijken. Dit helpt nu heel goed, omdat het overdag is, dus er is gewoon daglicht in de zaal en kan ik de mensen gewoon aankijken. Soms is het in een theaterzaal heel donker en heb je licht in je gezicht en dan kun je de mensen niet zien. Soms is dat wel lastig, want het helpt mij als ik de mensen aan kan kijken.’ 

Overvecht 

Tijdens de voorstelling vertelt Erik verhalen over twee architecten die een nieuwbouwwijk ontwerpen. De wijk die zij hebben ontworpen heet Overvecht. Erik en Lucas hebben elkaar in Overvecht leren kennen en hebben hun vriendschap te danken aan deze wijk in Utrecht. Tijdens de voorstelling worden er bekende nummers uit het repertoire van Spinvis gespeeld, hier in een kleinere bezetting met alleen piano, gitaar en zang.  

De voorstelling gaat volgend jaar pas in première. ‘Dit was de allereerste try-out, dus alles is nog heel erg open. Ik merk nu wel, als ik het verhaal vertel van die twee architecten, die dan ruzie krijgen… Ik vind het wel een goed concept. Ik voel wel dat daar iets in zit’, vertelt Erik, terwijl Lucas hem een Leffe Blond van de tap voorschotelt. In de voorstelling komen zowel de verschillen als de overeenkomsten binnen de vriendschap van Erik en Lucas naar voren.

Op het ogenblik mist er nog iets zoals een mooi decor. Hierdoor zullen de levendige verhalen die Erik vertelt nog meer gestalte krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een maquette die zijn verhalen over de twee architecten beeldender zou maken. De voorstelling is vooralsnog een ruwe diamant en het een en ander zal gewijzigd worden voor de première. Erik vertelt daar het volgende over: ‘Ik hou ervan als dingen nog niet helemaal af zijn. Wanneer je een nieuw idee hebt over een liedje of een arrangement en het nog niet helemaal op z’n plek zit, dan heeft dat iets speciaals. Als je een show te vaak speelt of te goed doet, dan wordt het zo professioneel en dan verliest het iets van kwaliteit. Anderzijds win je ook van alles, je wint het verhaal, de soepelheid en het tempo van de voorstelling, dat wordt allemaal veel beter.’

Foto: Eva Roeks

‘Ik heb in de loop der jaren afgeleerd mij al te veel te gaan voorbereiden. Ik bedoel je moet je wel voorbereiden, maar als je te veel voorbereid, dan ga je al te veel nadenken over hoe het gaat zijn en het is nooit zoals je denkt dat het gaat zijn.’  

Terreinwinst 

In het publiek zaten vooral veel mensen uit Nieuwegein. Verreweg de meeste mensen uit het publiek zijn bekend met het werk van Spinvis. Het is een voorstelling die aanvoelt als een thuiswedstrijd voor Erik en Lucas, maar nog steeds is er terrein te winnen voor Spinvis op deze zondagmiddag. ‘De meeste mensen in de zaal vandaag kennen mij wel, maar toch zijn er ook mensen die wel eens van mij hebben gehoord en denken het is zondagmiddag: laat het maar zien.’ Naast dat hij sommige mensen nog steeds moet gaan overtuigen, zijn er ook mensen aanwezig die hem persoonlijk kennen. ‘Mijn buurvrouw was aanwezig vandaag, dat vind ik heel eng. Op het podium ben je toch meer Spinvis dan Erik, maar voor haar ben ik gewoon de buurman en ben ik gewoon Erik. Het lastige aan vandaag is de vraag of ik nu meer Erik of Spinvis ben’, aldus Erik.

Lutke Krub 

Op de vraag wat Eriks’ toekomstplannen zijn, volgt een onverwachts primeurtje. Namelijk, een nieuwe plaat die uitkomt. ‘Ik heb een nieuwe plaat gemaakt. Een kerstplaat is klaar en de plaat heet: Lutke Krub. Het zijn zeven kerstliedjes, een mini-album, 13 of 14 november komt hij uit geloof ik. Op dit moment ben ik bezig met het maken van de videoclip voor de eerste single’, stelt Erik. Naast het nieuwe album, komt er ook een boek uit over Lutke Krub met tekeningen van Hanco Kolk. Dit wordt zijn eerste plaat weer na “Be-Bop-A-Lula” uit 2023. 

Lofzang 

De bezoekers zijn enthousiast over de nieuwe voorstelling. De verhalen die Erik voorafgaand aan elk nummer vertelt, geven een nieuw licht op de bestaande nummers, zei een tevreden bezoeker. Een andere bezoeker had verwacht dat het wat meer inhoudelijk over Overvecht zou gaan, maar was desondanks ook erg lovend over de voorstelling. Al met al is de try-out geslaagd en krijgt Spinvis veel lofzang. 

 

Over de auteur

Mischa Tombal

Na de opleiding journalistiek ambieer ik een carrière als interviewer. Mijn doel is om mensen zo goed mogelijk te portretteren en kritisch te bevragen.