Met het oog op de snelle bevolkingsgroei in Rhijnhuizen opent ’t Hof van Rhijnhuysen haar deuren in een tijdelijk schoolgebouw, omringd door natuur. De vraag naar een eigen school was hoog, maar in de fietsenstalling met plek voor wel tweehonderd fietsen staan er slechts tien, waarvan drie kinderfietsen – een scheef beeld voor een basisschool in een snelgroeiende wijk.
Dat het gebouw maar tijdelijk is, is op het eerste gezicht van buiten niet te zien. De bladgroene muren en het schoolplein schetsen een beeld van een complete lagere school. Uitkijkend op de oude hockeyvelden van Hockey Club Nieuwegein en de groene omgeving van het Amsterdam-Rijnkanaal spelen de kinderen vrolijk en luid op het schoolplein. Bij binnenkomst na de pauze is het geroezemoes van de kinderen door de kale muren nog goed te horen. Wat bijzonder is aan dit tijdelijke schoolgebouw, is dat het een prefab school is. ’t Hof van Rhijnhuysen is van de zomer gebouwd met de intentie om de school binnen 5 jaar naar het definitieve gebouw te verhuizen. Wat 100 meter verderop ligt op het andere oude hockeyveld. ‘Dat is verder weg de beste plek om een lagere school te realiseren, ook voor de wijk’, volgens wethouder John van Engelen.
Martijn Bakker, directeur van ’t Hof van Rhijnhuysen, had niet blijer kunnen zijn met hoe de bouw heeft uitgepakt. Hij had niet durven dromen dat een tijdelijke school er zo uit had kunnen zien, al helemaal vanbinnen. ‘Collega’s die een vaste school hebben en op visite komen zijn stikjaloers’, zegt Martijn trots. Martijn geeft een rondleiding en vertelt enthousiast over de bouw van zijn school. Wat opvalt, is dat er veel ruimte over is en er een aantal lokalen leeg staan. Terwijl de ruimte erg fijn is vertelt hij wel dat hij hoopt deze lokalen snel te vullen met nieuwe leerlingen.
De nieuwe woonwijk Rhijnhuizen, die van oorsprong een kantorenwijk was, is aangemerkt als transformatiegebied en de nadruk ligt nu op wonen en leven. Zo staan er nu al 2500 woningen. Dat vereist een basisschool, die onderdeel uitmaakt van de basisvoorzieningen in Nieuwegein. In zijn kantoor, op de derde verdieping van het stadshuis, pakt Van Engelen een plattegrond van alle scholen in Nieuwegein erbij en legt uit dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van de basisscholen in de zuidelijke hoek. Opvallend was dat Rhijnhuizen nog geen lagere school had. De noodzaak om snel een basisschool in Rhijnhuizen te plaatsen, was daarom hoog, vertelt Van Engelen. ‘Eigenlijk moest dat ook wel dit jaar gaan plaatsvinden, omdat je steeds meer woningen ziet in dit gebied. En omdat er geen school was, zag je dat al die kinderen elders in de wijken in Nieuwegein op school kwamen. Dat is niet erg, maar als je op een gegeven moment daar meer mensen krijgt, meer kinderen in één gezin, dan krijg je ook een uittreden.’
De school is pas 5 weken open en vestigt dan ook nog maar een kleine groep leerlingen, namelijk niet meer dan 50. ‘Dat betekent dat we van een kleine rustschool nu moeten gaan groeien naar een school van een paar honderd leerlingen.’ Wel biedt dit de kans om deze leerlingen goede en persoonlijke begeleiding te geven. Martijn maakt zich dan ook geen zorgen over de kwaliteit van het onderwijs voor de kinderen: ‘Zeker gezien het gebouw eigenlijk niet, want iedereen zegt al: “Het is zo’n mooi gebouw; daar kun je het de komende tijd nog wel in uithouden.” Nou dat is ook zo.’ Hopelijk staat de fietsenstalling binnenkort wel vol met fietsen van alle nieuwe leerlingen.
Luister hier naar de audioreportage over ’t Hof van Rhijnhuysen. Yannick van Maanen spreekt de wethouder van Nieuwegein én de directeur van ’t hof van Rhijnhuysen over het ontstaan en de toekomstplannen van deze nieuwe school.