Nieuwegein-IJsselstein

Selecteer Pagina

Missie Mentale Kracht van Dai Carter in Stadstheater de Kom is geslaagd

Missie Mentale Kracht van Dai Carter in Stadstheater de Kom is geslaagd

NIEUWEGEIN- Op zondag 27 oktober gaf Dai Carter een theatercollege genaamd ‘Missie Mentale Kracht’ in het Stadstheater de Kom in Nieuwegein. Missie Mentale Kracht is geslaagd, want de boodschap van Dai Carter is goed aangekomen bij zijn doelgroep. De kinderen wisten zijn boodschap goed onder eigen woorden te brengen.  

Het publiek 

Het is drie uur ‘s middags en de zaal in Stadstheater de Kom in Nieuwegein stroomt langzaam maar zeker vol. Het publiek kent vooral veel jonge gezinnen, slechts een enkeling valt buiten dit profiel. Opvallend is dat er maar echter weinig mensen aanwezig zijn in de zaal die uit Nieuwegein komen. Dit omdat veel theatercolleges van Dai al uitverkocht waren en de mensen die niet uit Nieuwegein komen besloten hiernaartoe te gaan. De meeste kinderen zijn naar schatting rond de tien jaar oud. Stuk voor stuk barsten zij van de energie. Het theatercollege is volledig uitverkocht. Voor dat de informatieve voorstelling begint, deelt een medewerkster van de Kom doosjes met schmink uit. Het maakt veel los bij de jonge kinderen, want op dit ogenblik is het nog onduidelijk wat de bedoeling ervan is. De kinderen vragen zich af wat ze er mee moeten doen, maar voor dat dat duidelijk wordt moeten de doosjes schmink eerst keurig bij papa en mama ingeleverd zijn. Met wat tegenzin van de kinderen worden de doosjes ingeleverd bij een ouder of verzorger.  

Decor 

Van het decor moet Dai het niet hebben, het nogal vrij simpele decor wijst erop dat het geen groots spektakel gaat worden op deze zondagmiddag. Het decor is vrij kaal; een kist met een camouflagenet erover, een zitzak, een klapstoel, een yoga mat en een grote beamer op de achtergrond. Wat goed is om te weten voor de lezers die Dai niet kennen, het camouflagenet is een verwijzing voor zijn verleden als commando. Afijn, de lichten in het theater dimmen, de muziek dooft langzaam uit en een groot applaus volgt, want Dai Carter loopt het podium op.  

Kwaliteiten van Dai Carter 

Wat opvalt aan Dai Carter, is dat hij didactisch gezien erg sterk is. Ondanks zijn stoere verschijning: tattoos, gespierd lichaam en gemillimeterd haar, wat mogelijk een afstotende werking kan hebben voor zijn doelgroep, weet hij antwoorden uit kinderen te ontlokken. Dai kan mensen ontwapenen door middel van zijn open lichaamshouding en verfijnde mimiek- en luisterstem. Hij oogt ontspannen op het podium, want hij praat erg makkelijk. Dai lijkt een allemansvriend te zijn, omdat hij het vermogen heeft zich te schikken tot de persoon tegenover hem.  

Missie Mentale Kracht 

Halverwege de show worden de doosjes schmink gebruikt zodat iedereen twee streepjes op elke wang kan smeren. De schmink heeft een symbolische functie, want vanaf dit moment gaan de kinderen samen met Dai op missie. Samen met Dai gaan ze op Missie Mentale Kracht. 

 Missie Mentale Kracht is een interactief theatercollege. De bedoeling van het theatercollege is om mensen, vooral kinderen, meer handvaten en inzicht te geven over belangrijke thema’s in het leven waaronder: doorzettingsvermogen, emotie regulering, interne dialogen voeren, onzekerheden overwinnen, lichamelijke en geestelijke fitheid, negatieve gedachtes elimineren, positieve gedachtes toestaan en een tal van andere onderwerpen. Veel van de onderwerpen die hij aansnijdt doen denken aan de cognitieve gedragstherapieën die je kan verwachten bij een psycholoog. Dai maakt hapklare brokken van de nogal abstracte materie door het inzichtelijk te maken met concrete voorbeelden. Een van zijn manieren om zijn nogal complexe materie inzichtelijk te maken is: dat Dai een situatie schetst met een dilemma erin verwerkt en vervolgens twee gedachtes uitspreekt. Eén gedachte was helpend en constructief, de ander is daarentegen niet helpend. Aan het publiek de taak om ze te onderscheiden en te onderbouwen. Op deze manier wordt het oplossingsgericht denken inzichtelijk gemaakt op een vrij eenvoudige wijze. Het theatercollege is om deze reden erg toegankelijk voor kinderen.  

Missie geslaagd 

De missie is geslaagd, want de kinderen weten in zijn algemeenheid de informatie die Dai heeft verteld, goed in hen eigen woorden te vertellen. De kinderen zijn enthousiast over de voorstelling, al vinden sommige het wel een beetje lang duren. Het theatercollege duurt immers een uur en een kwartier. Gelukkig is er naast veel luisteren ook veel beweging, waardoor de kinderen zo nu en dan hun energie even kwijt kunnen. De afwisseling zorgt ervoor, dat er ook weer met meer aandacht geluisterd kan worden. Het is een theatercollege en dus leerzaam, maar zeker niet saai. Niet alleen de missie, maar ook het theatercollege is geslaagd.  

Over de auteur

Mischa Tombal

Na de opleiding journalistiek ambieer ik een carrière als interviewer. Mijn doel is om mensen zo goed mogelijk te portretteren en kritisch te bevragen.