Tijdens de coronapandemie, die begon in 2020, zaten veel beginnende studenten thuis. Door de lockdown en de maatregelen schoten de cijfers van mentale gezondheidsproblemen onder jongeren omhoog. Noor Jansen, destijds student diergeneeskunde in Antwerpen, verteld over de lastige periode uit haar studententijd.
‘Het ongemak dat ik ervoer door de plek waar ik studeerde, in combinatie met de coronamaatregelen, zorgde ervoor dat ik noodgedwongen moest stoppen,’ vertelt Noor. Toen Noor in haar eerste jaar van de studie diergeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen zat, werd haar studentenleven abrupt verstoord door de Covid-19-perikelen. Van les in de klas met medestudenten ging ze naar eenzame dagen op haar studentenkamer, vaak urenlang alleen.
Ondanks de coronapandemie en de bijkomende maatregelen wist Noor over te gaan naar het tweede jaar. ‘Alle studiegenoten en vriendinnen die ik in mijn eerste jaar had gemaakt, besloten te stoppen. Toen ik naar mijn tweede jaar ging, voelde het dus ook alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen. Ik had geen vriendinnen, en in het studentenhuis waar ik woonde, had ik het gewoon totaal niet naar mijn zin,’ aldus Noor Jansen. Uiteindelijk was dit voor Noor ook de reden om te stoppen met haar studie. Inmiddels studeert Noor Animal Sciences aan de Universiteit van Wageningen.
Het verschil tussen studeren in Antwerpen en Wageningen merkt Noor meteen. ‘Ik zit nu in een studentenhuis met vriendinnen die ik hiervoor al kende, en de studie zelf is ook gewoon leuker, omdat ik nu wel fysiek onderwijs heb,’ vertelt Noor. Na aandringen van haar ouders zocht Noor hulp bij een psychloog. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ze nu weer positief in het leven staat en kan genieten van haar studie. Haar advies aan mensen die met dezelfde problemen kampen: ‘Praat erover, omdat je dan goed op een rijtje kunt zetten wat je wel en niet wilt, en daardoor een weloverwogen keuze kunt maken in wat je doet.’