Corruptie in Raja Ampat zorgt voor weinig politieke interesse

Corruptie in Raja Ampat zorgt voor weinig politieke interesse

Waar in Jakarta het volk druk bezig is met de installatie van de nieuwe president Subianto Prabowo, die de populaire Joko Widodo gaat vervangen komende zaterdag, is niet elk gebied van Indonesië zo politiek betrokken. Zo is er op het eiland Raja Ampat weinig ambiance voor de politiek. Velen stemmen ook niet, alles zou corrupt zijn, dus het zou toch geen zin hebben.

Zo’n drie uur vliegen van Jakarta vandaag ligt het eiland Raja Ampat. Daar werkt en woont Anne van den Boomen. Ze werkt als manager voor een Ocean Conservation NGO. Dat is een bedrijf dat zich inzet voor het behoud van de oceaan. Zij merkt dat veel mensen op dat eiland helemaal niet zo geïnteresseerd zijn in politiek. ‘Zo’n beetje iedereen die ik over dit onderwerp spreek, stemt eigenlijk niet, omdat ze het gevoel hebben dat het toch niet uitmaakt’, legt ze uit. Dit komt omdat er veel sprake is van corruptie.

‘Zelf heb ik wel eens die corruptie op kleine schaal meegemaakt. Toen ik hierheen wilde komen, was er een foutje in mijn visum. De enige oplossing om niet gedeporteerd te worden, was door een flinke som geld te betalen’, vertelt Van den Boomen. Toch ziet zij hierdoor de inwoners niet als slechte mensen. ‘Het is gewoon het systeem daar, dat is hun werk en daarvan moeten zij de salarissen betalen’.

Weinig interesse in nationale politiek 

Aandacht naar de nationale verkiezingen is er nauwelijks, er wordt meer gekeken naar de regionale verkiezingen, maar die worden flink aangetast door de corruptie. Het gaat er op Raja Ampat meer om welke kandidaat het grootste feest kan bouwen en de hardste muziek weet te draaien. Er zijn geen debatten of politieke agenda’s. ‘Tijdens campagnedagen worden er bijvoorbeeld envelopjes met geld uitgedeeld om op die manier stemmen te winnen’, licht Van den Boomen toe.

Dat Raja Ampat niet zo druk bezig is met de nationale verkiezingen, komt omdat ze onafhankelijk van Indonesië willen zijn. Daarbij zet Van den Boomen vraagtekens bij hoe betrouwbaar de nationale verkiezingen nou eigenlijk zijn: ‘het feit dat de wet op zo’n manier is verbogen dat de zoon van Joko Widodo vicepresident kan worden, zegt ook wel aardig veel. Je kan dat niet echt corruptie noemen, maar je kan het ook niet helemaal correct noemen’.

Angst

Een ander effect van de corruptie is dat vele mensen ook niet echt durven te stemmen, uit angst dat die stem tegen hen gebruikt gaat worden. ‘Een vriend van mij in Jakarta heeft dat weer precies andersom. Hij wil juist stemmen, want als hij niet stemt, gaat zijn stem naar de populairste kandidaat en dat wil hij niet’, zegt Van den Boomen. ‘Uiteindelijk is het hier allemaal een grote corrupte boel en er heerst een mentaliteit dat alles te koop is. Het wordt daardoor trouwens niet zozeer grimmig, wat misschien nogal gek klinkt, maar het is hier gewoon heel gewoon’.

Benieuwd naar wat de nationale verkiezingen voor gevolgen kunnen hebben voor Indonesië? Zie onderstaande video. 

Over de auteur

Anne Fokkenrood

Anne Fokkenrood (2004) is een studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Een creatieve geest met interesse in de wereld om haar heen. Verhalen hebben twee kanten en in haar werk laat ze beide kanten aan bod komen.