Financieel expert Ad Flipse beweerde in de Ongehoord Nederland-aflevering van 10 oktober dat Nederland een belangrijk doelwit voor Rusland zou zijn vanwege zijn betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. ‘Als er ooit een doelwit is voor de Russen op de kaart, dan is het Nederland,’ aldus Ad Flipse.
Prominente rollen
Hoewel Nederland steun verleent aan Oekraïne, zijn er grotere NAVO-landen die voor Rusland strategisch relevanter lijken. De Verenigde Staten is bijvoorbeeld met gemiddeld 2,2 miljard euro aan maandelijkse militaire steun aan Oekraïne de grootste militaire en financiële steunverlener. Polen, als buurland van Oekraïne, heeft sinds het begin van de oorlog te maken met spanningen en is sindsdien ook getroffen door mysterieuze branden, GPS-verstoringen en desinformatiecampagnes. Duitsland, als het economisch sterkste land binnen Europa, heeft een bruto binnenlands product van 3.346 miljard euro en levert 21,3 procent van het Europese bbp. Deze landen zijn strategisch gezien waarschijnlijk belangrijker voor Rusland dan Nederland, dat een minder prominente rol speelt in de geopolitieke dynamiek.
Hans Van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland, stelt dat Nederland, ondanks de strategische infrastructuur zoals onderzeese kabels, niet bovenaan de prioriteitenlijst van Rusland staat. ‘Als je naar doelen kijkt van de Russen, dan moet je veel meer kijken naar een land als Duitsland,’ aldus Van Koningsbrugge, waarmee hij aangeeft dat grotere NAVO-landen zoals Duitsland en de VS voor Rusland relevanter zijn. De bewering dat Nederland een prominenter doelwit voor Rusland is dan andere NAVO-landen is dus discutabel. Hoewel Nederland steun verleent aan Oekraïne, is deze steun relatief bescheiden in vergelijking met grotere NAVO-landen zoals de Verenigde Staten en Duitsland, die strategisch belangrijker zijn voor Rusland vanwege hun directe betrokkenheid en nabijheid tot het conflict.
Zorgen over mogelijke aanvallen
De meeste aandacht van Rusland richt zich op landen aan de oostgrens van de NAVO, zoals de Baltische staten en Polen, die te maken hebben met verhoogde militaire spanningen. Luitenant-generaal Dick van Ingen, militair vertegenwoordiger bij de NAVO, stelt in de Defensiekrant van vrijdag 17 mei 2024: ‘De dreiging is er, omdat Rusland de capaciteit ervoor heeft en omdat Poetin en zijn vazallen meermaals hebben gezegd dat de Baltische staten eigenlijk Russisch zijn.’ Hoewel er zorgen zijn over mogelijke aanvallen op Nederlandse havens en vliegvelden, lijkt deze dreiging meer theoretisch binnen de bredere NAVO-context. Van Koningsbrugge acht de kans op een directe militaire aanval op Nederland klein en noemt de bewering dat Nederland een prominenter doelwit is ‘een grote overdrijving.’ Hij verwacht eerder dat Rusland zich zou richten op cyberaanvallen en desinformatie, aangezien dit een realistischere vorm van dreiging vormt dan een conventionele militaire aanval.
Conclusie
Hoewel ik enkel met zekerheid kan zeggen dat Nederland geen prominent doelwit voor Rusland is als ik in het Kremlin van Moskou beland, durf ik te stellen dat Nederland niet bovenaan de Russische lijst staat. Hoewel Nederland steun verleent aan Oekraïne, is deze relatief bescheiden vergeleken met landen als de Verenigde Staten, Polen en Duitsland, die strategisch gezien belangrijker zijn voor Rusland. Deze landen leveren grotere financiële bijdragen, hebben geografische nabijheid en beschikken over meer economische kracht. Hierdoor blijft Nederland kwetsbaar binnen de NAVO, maar het is geen prominenter doelwit dan deze landen.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Voor dit artikel werden ook deze bron gecontacteerd:
Hans Van Koningsbrugge – 15 oktober 2024 geraadpleegd via de mail en op 17 oktober 2024 gebeld
Frans Osinga – 15 oktober 2024 geraadpleegd via de mail
Alle bronnen werden voor het laatst geraadpleegd op 17 oktober 2024 .