Amsterdam Centraal 135 jaar

Amsterdam Centraal 135 jaar

Koor Duniya in Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal station ondergaat een grootschalige verbouwing om beter voorbereid te zijn op de toekomst. De verbouwing duurt naar verwachting tot 2030. Er wordt tijdens deze verbouwing niet alleen rekening gehouden met de capaciteit van het station maar ook met de duurzaamheid.

Als een van de drukste stations van Nederland, met dagelijks meer dan 200.000 reizigers, is modernisering noodzakelijk om de groeiende stroom van reizigers op te vangen en het station efficiënter en duurzamer te maken. “We verwachten in de komende jaren een stijging van wel 75.000 reizigers,” vertelt Martijn de Graaf, Woordvoerder ProRail regio Noord-Holland.

De verbouwing, die naar verwachting tot 2030 zal duren, omvat meerdere grote veranderingen. ”We mikken inderdaad op 2030, maar het station is eigenlijk nooit af, renovaties zullen altijd wel plaatsvinden,” aldus de Graaf. Eén van de belangrijkste aanpassingen is de uitbreiding van de perrons en het spoor. Dit zorgt ervoor dat er meer treinen kunnen stoppen, waardoor de capaciteit van het station toeneemt. Ook worden de perrons beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden, met bredere trappen, liften en roltrappen.

Een ander belangrijk onderdeel van de verbouwing is de renovatie van de monumentale stationshal. Dit iconische gebouw, dat dateert uit 1889 en ontworpen is door architect Pierre Cuypers, krijgt een grondige opknapbeurt om de historische details in ere te herstellen en duurzamer te maken. Daarbij worden oude bouwtechnieken gecombineerd met moderne voorzieningen, zoals energiezuinige verlichting en verbeterde isolatie.

Ook het busplatform aan de IJ-zijde wordt vernieuwd, waardoor het voor reizigers eenvoudiger wordt om van trein op de bus over te stappen. Daarnaast krijgt het station een nieuwe fietsenstalling met plek voor duizenden fietsen. Dit past bij de ambitie van de stad om het fietsverkeer verder te stimuleren.

De verbouwing is niet alleen gericht op het verbeteren van de capaciteit, maar ook op duurzaamheid. Zo worden er zonnepanelen geplaatst en wordt er gekeken naar energie-efficiënte manieren om het station te verwarmen en te koelen.

Hoewel de verbouwing voor tijdelijke overlast zorgt, belooft het eindresultaat een modern, toekomstbestendig en duurzaam knooppunt te worden dat beter aansluit op de behoeften van reizigers en de stad Amsterdam.

Verslaggever Lou Michels legde het optreden van zangkoor Duniya vast in Amsterdam Centraal ter ere van het station

Over de auteur

Lou Michels

Hallo daar! Ik ben Lou Michels, 18 jaar oud en woon in Castricum. Sinds dit schooljaar studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In mijn ogen ben ik begonnen aan een groot avontuur, omdat ik nog niet honderd procent zeker ben over wat ik in de journalistiek wil gaan doen. Om dit avontuur af te trappen, maak ik lokaal nieuws. Ik ben benieuwd naar waar de mensen en verhalen mij zullen brengen. Gelukkig heb ik een fijne redactie en hoofdredacteur om mee samen te werken. Zij kunnen mij helpen mezelf te ontplooien en mij te begeleiden naar dé journalistieke rol die bij mij past.