De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 hebben grote gevolgen voor de internationale betrekkingen van de Verenigde Staten. Kamala Harris en Donald Trump vertegenwoordigen twee sterk uiteenlopende visies op de rol van Amerika in de wereld, wat zich uit in hun buitenland. Terwijl Harris de multilaterale koers van Biden lijkt voort te zetten, is Trump voorstander van een meer isolationistische benadering. Deze verschillen zijn duidelijk te zien in de houding tegenover bondgenootschappen zoals de NAVO en tegenover grootmachten zoals China en Rusland.
Multilateralisme versus nationalisme
Het fundamentele verschil in buitenlandbeleid tussen Harris en Trump ontstaat uit hun politieke basisfilosofie. Dr. Jack Thompson, expert op het gebied van Amerikaans buitenlandbeleid legt uit dat de Democratische Partij onder Harris zich waarschijnlijk zou vasthouden aan een internationale, op multilateralisme gebaseerde benadering: “Harris gelooft in het versterken van multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties en NAVO, en in een regelgebaseerde orde.” Aan de andere kant omarmt Trump het nationalisme. “Trump en een groot deel van de Republikeinse Partij hebben het idee van internationale samenwerking grotendeels verlaten en hechten minder waarde aan bondgenootschappen”, aldus Thompson.
Relatie met China
Wat betreft China verschilt de aanpak van Harris en Trump duidelijk. Onder Trumps presidentschap werd een agressieve handelsoorlog met China gevoerd, waarbij hoge tarieven werden opgelegd en weinig rekening werd gehouden met bondgenoten in de regio. “Trump denkt voornamelijk in termen van directe confrontaties met China, zonder de bredere strategische context van allianties in Azië”, legt Thompson uit.
Harris daarentegen zou waarschijnlijk bondgenoten zoals Japan en Zuid-Korea betrekken bij de strategie, wat meer in lijn ligt met de traditionele multilaterale aanpak van de democraten en Amerika. Onderzoek van het TRT World Research Centre bevestigt dat beide kandidaten het confrontatiepad met China zouden voortzetten, maar dat Harris dit zou doen met meer diplomatie en samenwerking, waar Trump het conflict wat directer zou opzoeken.
Oekraïne en de NAVO
De oorlog in Oekraïne vormt een ander duidelijk breekpunt. Harris heeft, net als Biden, toegezegd de steun aan Oekraïne te handhaven. Dit sluit aan bij haar bredere visie op het behoud van sterke allianties binnen de NAVO. Trump daarentegen is kritisch op de Amerikaanse steun aan Oekraïne en heeft aangegeven deze hulp te willen verminderen. Thompson legt uit: “Trump heeft tijdens zijn eerste termijn al de NAVO onder druk gezet en zou waarschijnlijk de steun aan Oekraïne sterk terugschroeven, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de Europese veiligheid.”
Unilaterale versus bilaterale relaties
Trumps gebruik van militaire macht is voornamelijk gericht op bilaterale en directe relaties, waarbij hij de samenwerking met bondgenoten vaak op de tweede plaats zet. Thompson verduidelijkt: “Trump eist wel veel van NAVO-landen, maar biedt weinig terug. Zijn focus ligt op Amerika’s directe belangen.” Harris daarentegen zou de militaire macht van de VS blijven zien als onderdeel van bredere internationale samenwerkingen, met name in de Indo-Pacifische regio. Onder Harris zou de VS haar militaire invloed in Azië willen uitbreiden, terwijl Europa meer verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor zijn eigen veiligheid.
Verschillen met Biden
Een verschil tussen Harris en Biden in het buitenland bestaat rondom de rol van Europa. “Joe Biden heeft natuurlijk nog de Koude oorlog meegemaakt en heeft hierdoor een Europa-beschermende rol overgenomen. Dit is natuurlijk weer anders voor Harris, die waarschijnlijk minder verantwoordelijkheid voelt voor de bescherming en veiligheid van Europa”, aldus Thompson. “Dit maakt het buitenlandbeleid van Harris daarom minder voorspelbaar, aangezien het pure speculatie is in hoeverre dit zich uit.”
Conclusie
De verkiezingen van 2024 zullen een duidelijk verschil markeren in het Amerikaanse buitenlandbeleid. Harris zal waarschijnlijk de multilaterale koers van Biden voortzetten, waarbij samenwerking met bondgenoten centraal staat. Trump daarentegen is voorstander van een meer nationalistische en dus unilaterale benadering, waarbij Amerika zijn eigen belangen vooropstelt. Deze keuzes zullen de relaties van de VS met grootmachten zoals China en Rusland, evenals de NAVO, aanzienlijk beïnvloeden.
De verkiezingen zijn op 5 november, maar tot die tijd blijven deze beslissingen over het buitenland dus uit. Hierover meer in de onderstaande video: