Wordt Florida door de toenemende orkanen onbewoonbaar?

Wordt Florida door de toenemende orkanen onbewoonbaar?

Foto: Pixabay

Florida wordt steeds vaker en zwaarder getroffen door orkanen, mede door de stijgende zeespiegel die voor stormvloeden en overstromingen zorgen. De afgelopen eeuw zijn er ongeveer 140 orkanen over Florida getrokken. Begin oktober was het opnieuw raak toen orkaan Milton over de staat raasde. Door de steeds hevigere en frequentere orkanen wordt het lastiger om Florida na elke ramp te herstellen. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat Florida onbewoonbaar wordt, als er geen maatregelen worden genomen om de orkanen en overstromingen tegen te gaan.   

Klimaatverandering  

Klimaatwetenschappers linken de toename in hevige orkanen aan klimaatverandering. De aarde wordt steeds warmer, waardoor de oceanen ook opwarmen. Orkanen halen hun kracht uit warm zeewater, dus als het water warmer wordt, kunnen orkanen sterker worden. Daarnaast kan warme lucht meer vocht vasthouden. Hierdoor nemen orkanen meer water op, wat betekent dat ze zwaardere regenbuien kunnen veroorzaken. Deze ”natte orkanen” brengen dus meer regen met zich mee, wat kan zorgen voor overstromingen. 

Inwoners Florida  

Als hun huizen constant verwoest worden door natuurgeweld, waarom blijven de inwoners van Florida dan toch in de staat wonen? Na orkaan Sandy in 2012 onderzochten hoogleraren van de University of Hawaii hoe gemeenschappen zich herstellen nadat ze zijn getroffen door een ramp. Uit hun studie bleek dat sommige mensen ervoor kozen te verhuizen als aanpassing aan de veranderde omstandigheden, terwijl anderen vasthielden aan hun gemeenschap en hun huizen herstelde.  

Het onderzoek benadrukte dat de rampgeschiedenis en lokale cultuur een belangrijke rol spelen in deze keuzes. Een patroon van steeds zwaardere rampen leidt tot de beslissing om te vertrekken, terwijl andere bewoners de orkaan als een eenmalige gebeurtenis beschouwden, wat hen motiveerde om te blijven en herstellen. 

Risico’s  

Matthijs Kok, hoogleraar waterveiligheid overstromingsrisico’s aan de technische universiteit Delft, vertelt: ”Veel gebouwen staan net iets boven het zeeniveau, en als dat stijgt en er komen meer orkanen, dan wordt dat wel problematisch. Je zou betonnen wanden kunnen plaatsen aan de kust net zoals in New Orleans, maar dan heb je minder uitzicht omdat je dan tegen een muur aankijkt. Ondanks de risico’s blijven veel inwoners van Florida in hun huizen wonen, een keuze die volgens Kok te maken heeft met de waarde die mensen hechten aan hun woonplek. ”Mensen blijven daar toch vaak wonen, ondanks de schade die orkanen kunnen aanrichten. Het is de vraag of je het risico accepteert en daarmee je woning orkaanbestendig maakt of dat je verhuist”.  

Beluister hier mijn reportage waarin het gaat over de bewoonbaarheid van Florida en of het mogelijk is om dijken te bouwen in Florida: 

 

Over de auteur

Fenne van der Woude

Mijn naam is Fenne Van der Woude en ik ben 19 jaar. Ik ben geboren en getogen in Huissen. Waar ik nu nog steeds woonachtig ben. Sinds september 2023 ben ik startend journalist aan de Hogeschool van Utrecht. In 2022 heb ik mijn havodiploma gehaald op OBC Bemmel in Bemmel. Daarna heb ik een tussenjaar genomen waarin ik voornamelijk heb gewerkt bij de Albert Heijn en in een verzorgingstehuis. Al sinds dat ik kan praten val ik mijn ouders lastig met ingewikkelde vragen uit nieuwsgierigheid. Daarom was de keuze ook niet zo moeilijk om te gaan kiezen voor journalistiek. Een van mijn eigenschappen is dus ook dat ik erg nieuwsgierig ben en alles tot op de bodem wil uitzoeken. Verder ben ik ook nauwkeurig, sociaal, belangstellend en een enigszins eigenwijs. De onderwerpen die mij voornamelijk interesseren in de journalistiek zijn: geschiedenis, misdaad en het Koninklijk huis.