Geloof en het huwelijk: Nog altijd verwant

Geloof en het huwelijk: Nog altijd verwant

Unsplash

Binnen verschillende religieuze stromingen zijn er veel verschillende opvattingen, meningen en manieren van bedrijven tegenover het huwelijk. Zo wordt het binnen de katholieke kerk gezien als een heilig sacrament, en binnen de protestantse kerk een heilig instituut van God. Maar als je specifiek inzoomt op het christelijk geloof zou je nooit kunnen concluderen dat er een uniforme mening is rondom het idee van het huwelijk, onder iedereen die zichzelf christen noemt.

Maar wat het christendom wel leert is dat het niet nodig is binnen een samenleving voor mensen om per se te trouwen. Binnen sommige religieuze stromingen wordt het monistische celibaat zijn juist als heiliger en belangrijker gezien dan het huwelijk zelf. Maar het idee van het huwelijk is tegenwoordig in Nederland steeds minder populair aan het worden, of Nederlanders krijgen steeds minder het idee dat het huwelijk belangrijk is om te trouwen. Dat blijkt in ieder geval uit cijfers van het CBS. Het aantal ongehuwde stellen is sinds 1995 van 31% naar 41% gestegen. Dat terwijl het aantal ongehuwde stellen zonder kinderen ook gestegen is met zo’n 200.000 mensen sinds hetzelfde jaar. Dat terwijl ongehuwde stellen met kinderen ook gestegen zijn tijdens 1995 met zo’n 400.000 mensen.

Het blijkt dus dat het huwelijk in Nederland als steeds minder belangrijk beschouwd wordt om een monogaam relatie op lang termijn te bedrijven en om een familie te beginnen. Maar toch zijn er alsnog gelovigen die vastberaden zijn om te trouwen en om dat voor de kerk te doen. Binnen de bevolkingsgroep “gehuwde mensen” zijn daar maar liefst 39.6% daarvan aanhangers van het christelijk geloof. Hoewel dit niet de meerderheid is het wel een aardig aantal. ‘De kerk is geroepen het geloof te bewaren. Concreet betekent dit dat we met elkaar moeten bidden om profetisch inzicht: waar liggen de fronten?’ Het huwelijk is zo’n front, vindt Verhoeven voorzitter van de Gereformeerde Bond. ‘Het is een totale, absolute vervlechting van man en vrouw; het huwelijk is een werk van God middenin de wereld.’

 

 

 

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (24) is student Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands en Frans, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.