De groep vrouwen die bewust kiest voor een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw, ook wel tradwives genoemd, wordt steeds zichtbaarder in Nederland. Deze ontwikkeling wordt beïnvloed door de maatschappelijke omstandigheden waarin veel vrouwen zich vandaag de dag bevinden.
Naast dat vrouwen een levensstijl als tradwive kiezen vanuit religieuze overtuigingen of conservatieve ideologieën, worden ze ook door de maatschappelijke eisen in deze richting geduwd. ‘’De druk die ontstaat door de combinatie van fulltime werken, carrière maken, het verzorgen van het gezin enzovoorts, is voor veel vrouwen teveel’’, vertelt Devika Partiman, directeur van Stichting Stem op een Vrouw. ‘’Voor die vrouwen is het dan aantrekkelijk om de taken te verdelen met een partner, zelfs als dat conservatief is’’, aldus Partiman. De keuze voor een traditioneel huishouden kan hierdoor een uitweg lijken uit de hoge eisen die de moderne maatschappij stelt.
Maatschappelijke problemen
Tussen 1977 en 2022 is het aandeel vrouwen dat economisch zelfstandig is, gegroeid van 20 naar bijna 70 procent, blijkt uit onderzoek van het CBS. ‘’Je kan economisch gezien, bijna geen goed leven lijden zonder partner als je zelf geen top baan hebt en dat komt door allemaal maatschappelijke problemen. Salarissen zijn te laag, woningen te duur en er is een woningkrapte’’, vertelt Partiman. In juni 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023, blijkt uit cijfers van het CBS. ‘’Dat lijdt er allemaal toe dat mensen worden gepusht naar een traditionele vorm van wonen’’, aldus Partiman.
In de onderstaande reportage gaat redacteur Kellen Gortemaker op onderzoek uit naar het spanningsveld tussen de traditionele rolverdeling en de feministische opvattingen over vrouwelijkheid en vrijheid.