Tijdens de uitzending van WNL op zondag van 3 november, deed Amerika-kenner Raymond Mens de volgende uitspraak: “Als Trump wint komt dat door jonge mannen, als Harris wint komt dat door jonge vrouwen.” Samen met Carol Rock en presentator Rick Nieman gaat Mens in gesprek over de voorspellingen van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
In de desbetreffende uitzending worden het voorspellingen van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen uitgebreid besproken. Zo gaat het dus over het stemgedrag van jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud. Jonge vrouwen geven voorkeur aan Kamala Harris, terwijl jonge mannen steeds meer de kant van Donald Trump kiezen.
Swing state
Een swing state is een Amerikaanse staat waar het moeilijk te voorspellen is of de meerderheid Democratisch of Republikeins stemt. Deze staten wisselen van verkiezing tot verkiezing en worden door beide partijen gezien als beslissend voor de uiteindelijke uitkomst. Bekende swing states zijn Pennsylvania, Michigan, Georgia, Wisconsin en Arizona. Elke stem kan doorslaggevend zijn, waardoor presidentskandidaten vaak extra campagnegeld en middelen investeren om kiezers in deze staten te overtuigen.
De zogenaamde ‘swing states’ zijn bij de aankomende Amerikaanse verkiezingen weer cruciaal. Verschillende analyses tonen aan dat vooral jonge kiezers een grote rol zullen spelen. Vrouwen lijken steeds meer geneigd om Democratisch te stemmen, terwijl jonge mannen daardoor meer naar de Republikeinen trekken.
Gender elections
Volgens een recente peiling van The New York Times, stemt meer dan driekwart van de jonge vrouwen in swing states op Kamala Harris, terwijl slechts 40 procent van de jonge mannen haar steunt. Meer dan de helft van de jonge mannen, 53 procent, geeft juist de voorkeur aan Donald Trump. Deze kloof is tussen jonge mannen en vrouwen groter dan in andere leeftijdscategorieën, wat de huidige verkiezing ook wel tot een ‘gender election’ maakt. De verwachting is dat jonge vrouwen, die bij eerdere verkiezingen minder deelnamen, dit keer wel hun stem zullen laten gelden.
The Lincoln project
The Lincoln Project, een anti-Trump-beweging van voormalige Republikeinen, voert actief campagne tegen Trump. Een deel van hun campagne richt zich op vrouwelijke kiezers, vooral degenen die wellicht uit traditie of verwachtingen van hun partner Republikeins stemmen. Het Lincoln Project hoopt vrouwen te bereiken die openstaan voor de Democraten maar dit misschien verborgen houden voor hun familie of partner. In hun campagnes benadrukken ze het belang van een ‘eigen stem’, en roepen vrouwen op hun persoonlijke keuze te maken in het stemhokje.
Peilingen
De peilingen zijn een manier om de voorlopige publieke stemming te meten, maar tegenwoordig is het lastiger om accurate voorspellingen te doen. Bij Trump-aanhangers bestaat de neiging om niet aan peilingen mee te werken of zelfs hun werkelijke stemkeuze verborgen te houden, uit wantrouwen tegen peilingsbureaus of de media. Daarnaast kunnen vrouwen die in het geheim op Harris willen stemmen, hun mening in de peilingen achterhouden. Dit kan zorgen voor verrassingen op de verkiezingsdag.
Ideologische verschil tussen jongen mannen en vrouwen
Hanne Nijtmans is leraar American Studies op de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in complottheorieën in Amerika. Een van de redenen voor de toenemende steun onder vrouwen voor de Democraten en dus Harris is de abortuskwestie. Harris heeft zich sterk uitgesproken voor vrouwenrechten, wat vrouwen in toenemende mate aanspreekt. “Het ligt inderdaad heel erg aan de ‘issues’ die besproken worden,” zegt Nijtmans. Mannen daarentegen voelen zich daardoor minder vertegenwoordigd door de Democratische partij en zien redenen om Republikeins te stemmen. ”Onder mannen van die leeftijdscategorieën heerst een angst dat er iets van hen wordt afgepakt,” zegt Nijtmans. Complot denkers zien hier een tweedeling in. Zo vertelt Nijtmans: “Je hebt ‘The Other’, dus bijvoorbeeld vrouwen of migranten en je hebt de overheid, als een van die twee partijen bevoorrecht worden, voelt het dus alsof ze iets wordt afgepakt. Daar speelt Trump dan ook op in, met het willen inperken van de overheid. Op die manier speelt gender zeker een rol in de verkiezingen.” Uit onderzoek van het Harvard Institute of Politics blijkt dat het aantal jonge mannen dat zich als Democraat registreert sinds 2020 met zeven procentpunten is afgenomen.
Conclusie
Het blijkt dus dat er een duidelijke genderkloof is onder jonge kiezers in de aankomende Amerikaanse verkiezingen. Peilingen zoals die van The New York Times benadrukken dat meer dan driekwart van de jonge vrouwen in swing states op Harris wil stemmen, terwijl een meerderheid van de jonge mannen de voorkeur geeft aan Trump. Dit verschil wordt versterkt door thema’s zoals vrouwenrechten en abortus, waar Harris zich duidelijk voor inzet, wat haar aantrekkelijk maakt voor jonge vrouwelijke kiezers. De ideologische verschillen lijken zo groot dat de verkiezing getypeerd wordt als een ‘gender election’, waarin jonge vrouwen zich voornamelijk aangetrokken voelen tot de Democraten en jonge mannen eerder neigen naar de Republikeinen.