Voorleesmarathon tegen bezuinigingen hoger onderwijs

Voorleesmarathon tegen bezuinigingen hoger onderwijs

Voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen opent de voorleesmarathon

Op dinsdag 5 november voerden de Vereniging Hogescholen en diverse politici actie voor de Tweede Kamer in Den Haag tegen de langstudeerboete, een maatregel die vanaf september 2026 studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun studie dwingt om jaarlijks 3000 euro extra collegegeld te betalen. Het protest, georganiseerd als een “voorleesmarathon” had als doel om de impact van de langstudeerboete en bredere bezuinigingen op het hoger onderwijs te belichten. 

Een van de sprekers was Minne van der Mast, voorzitter van Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks-PvdA. Zij sprak onder andere over de negatieve gevolgen die de langstudeerboete zal hebben voor studenten, vooral voor degenen die te maken hebben met mantelzorg, ziekte, of andere omstandigheden die studievertraging veroorzaken. “Deze maatregel straft studenten voor zaken waar ze geen invloed op hebben”, aldus de voorzitter. “Het zorgt ervoor dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt, vooral voor jongeren uit minder kansrijke gezinnen.”

Volgens de huidige plannen verwacht het kabinet jaarlijks zo’n 95 duizend studentenboetes te innen, waarmee het hoopt op flinke bezuinigingen in het hoger onderwijs. Deze maatregel maakt deel uit van bredere bezuinigingen, die volgens minister Eppo Bruins noodzakelijk zijn, ondanks de verhalen van kwetsbare studenten die geraakt zullen worden. Voorstanders binnen de overheid wijzen op het belang van efficiëntie en studeerbaarheid, maar tegenstanders zien in de boete vooral een obstakel dat ongelijkheid vergroot.

Naast Dwars spraken ook andere politieke leiders en studentenvertegenwoordigers zich tijdens de voorleesmarathon uit tegen de maatregel. Zo lazen onder andere Jimmy Dijks, Frans Timmermans en Rob Jetten klachten tegen de maatregelen voor. De komende weken zullen ook op verschillende hogescholen acties en marathons worden gehouden om nog meer steun te verzamelen tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen. Op 26 november wordt het dossier besproken in de onderwijscommissie van de Tweede Kamer, waar actievoerders hopen dat de politiek alsnog zal besluiten om de maatregelen in te trekken of af te zwakken.

 

 

Over de auteur

Wessel In den Bosch

Ik ben 18 jaar oud en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Momenteel werk ik aan items voor On Air. In mijn artikelen benader ik graag maatschappelijk relevante onderwerpen op een creatieve en objectieve manier. Door mijn brede interesse richt ik me dan ook graag op veel diverse onderwerpen. Als journalist ben ik bedreven in het snel formuleren van krachtige vragen, waardoor ik vaak word geprezen als een goede interviewer. Mijn doel zal altijd zijn om met betrouwbare en objectieve journalistiek een positieve impact te hebben op de wereld.