De Kristallnacht: 86 jaar geleden

De Kristallnacht: 86 jaar geleden

Pixabay

Op 9 en 10 november 1938 vonden er overal in Duitsland massaal aanvallen plaats op diverse Joodse instellingen zoals scholen, synagogen, en winkels. Dit was naar aanleiding van de moord van een Duitse diplomaat Ernst vom Rath door de Joodse Herschel Grynszpan. Aangewakkerd door inzet van nazi-minister van propaganda Joseph Goebbels zijn toen de aanvallen begonnen. Dit fenomeen wordt in hedendaagse taal de Kristallnacht genoemd. Het wordt zo genoemd omdat er in die nacht zo veel gebroken glas op straat lag dat het voor alle waarnemers op kristallen leek. 

Het antisemitisme heeft in Duitsland een lange geschiedenis. Maar het was vooral na de Eerste Wereldoorlog een belangrijke vormgever voor het Nationaal Socialisme dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door zowel de geallieerden als de Sovjets bestreden werd. Toen de leider van de nazipartij Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, deden de nazi’s er echter alles aan om Duitse Joden het land uit te krijgen. Dit kwam grotendeels door de rassenleer die de nazi’s door middel van propaganda door heel Duitsland verspreidde, en daarbij werden Joden volledig aan de onderkant van de sociale rangorde gesteld. Het begon met het weren van Joden uit de cultuursector. Daarna werden in 1935 de Neurenbergerwetten aangenomen. Daarbij werden op basis van ras de burgerrechten van Duitse Joden streng beperkt. Joodse Duitsers mochten niet stemmen, geen openbare functies bekleden en mochten niet trouwen met niet-joden.

Na de Kristallnacht ontstaat er een grote stroom Joodse vluchtelingen. De Nederlandse overheid hanteert hierbij een streng vluchtelingenbeleid. Hierbij worden Joden die Nederland binnenkomen gescreend op politieke overtuiging en vele worden teruggezonden. Het was de bedoeling dat vluchtelingen tijdelijk in Nederland verbleven. En de toenmalige Palestina was een van de weinige plekken waar gevluchte Joden naartoe konden en ook konden verblijven. “De vakbonden, de universiteiten, alles wat moet doodmaken van enige vorm van oppositie, blijft een zorgwekkend element in de geschiedenis”, zegt Annet Bestatel, een lid van de Joodse Gemeenschap uit Bussum. En gelijk heeft ze. Want voor dit autocratisch beleid is democratisch verkozen, en toont aan dat democratische rechtsstaten nog altijd kwetsbaar blijven.

 

 

 

Over de auteur

Matteï Kerkhoff

Matteï Kerkhoff (24) is student Journalistiek. Hij is opgeleid als geluidstechnicus en heeft als fietskoerier en geluidstechnicus gewerkt voordat hij besloot zich aan te sluiten bij de opleiding. Matteï houdt zich graag bezig met andere mensen, is nieuwsgierig, en staat gauw open voor nieuwe ervaringen. Daarom heeft hij besloten zich te verdiepen in de journalistiek. Uitgerust met veel werkervaring en mensenkennis is Matteï enthousiast aan de slag gegaan met de opleiding om een vaste en ervaringrijke carriere op te bouwen binnen de journalistiek. Verder spreekt Matteï andere talen waaronder Engels, Nederlands en Frans, en ontwikkelt zich graag hierin om hem te helpen met zijn journalistieke ambities. Matteï hoopt tijdens de opleiding meer ervaring en meer zelfvertrouwen op te bouwen met het vak. En wil graag zo veel mogelijk groeien.