Crypto zit niet alleen financieel in de lift. Ook de aandacht voor crypto groeit al jaren. Zo is het geschatte aantal mensen dat crypto heeft gestegen van 420 miljoen in 2023 naar ongeveer 560 miljoen in 2024.
Robin Frie, een 23-jarige man, is al langere tijd bezig met crypto en deelt zijn ervaringen in deze wereld. “Ik ben rond 2017/2018 begonnen met crypto door een klasgenoot die hier al langer mee bezig was en hier toen al veel meer vanaf wist. Hij vertelde mij hier veel over, en toen raakte ik ook geïnteresseerd.
“Crypto zat toen in een flinke bullrun (een periode waarin de koers heel erg stijgt). Toen ben ik rond gaan kijken en begon ik met een paar tientjes. Ik had toen eigenlijk nog geen idee waar ik mee bezig was. Het enige wat ik zag, was dat die paar tientjes veel groeiden. Totdat het feest voorbij was; toen kwam de bearmarket (een periode waarin de koers lang en veel daalt). Ik zag mijn geld toen verdampen. Dat was wel even schrikken. Ik denk dat ik bij sommige munten wel 90% van de waarde zag verdwijnen.”
Het hoogtepunt van Bitcoin tijdens de bullrun van 2017/2018 was op 6 januari 2018 met een prijs van $17.462,10. Hierna begon de weg naar beneden. Het dieptepunt werd 12 maanden later bereikt, op 17 december 2018, met een prijs van $3.253,12. Dit is een flinke daling die alle munten hebben doorgemaakt. Veel van deze munten hebben het toen niet overleefd. Van de top 20 munten in 2018 staan er nu nog maar 6 in.
Een aantal jaren later gebeurde dit opnieuw. Toen Bitcoin in 2021 een prijs van boven de $60.000 bereikte, zakte de prijs binnen een jaar naar ongeveer $16.000. Het is dus belangrijk goed op te letten welke munt je aanschaft, want deze kan zomaar wegzakken en nooit meer terugkomen. Bernhard van der Biessen, docent aan de HU en gespecialiseerd in blockchain, vertelt: “De waarde van deze munten is vooral gebaseerd op gevoel. Bitcoin wordt nu steeds meer gezien als een ‘store of value’, maar die andere munten zijn vaak gebaseerd op technologie. Hun waarde wordt gedreven door gevoel en verwachting.”
Robin is zich hiervan bewust. “Ik lees mij nog steeds niet heel erg in. Je hebt bijvoorbeeld whitepapers van coins; dit zijn grote documenten waar eigenlijk alles over het project achter een coin in staat en hoe deze werkt. Maar dit zijn zulke grote documenten, daar heb ik de tijd niet voor. Dus mijn onderzoek blijft redelijk oppervlakkig.
Door de jaren heen heb ik wel meer kennis opgedaan over de wereld en weet ik ook beter waar ik mee bezig ben. Crypto is erg volatiel, dus kan het zomaar zijn dat een munt de ene dag 20% stijgt en de dag daarna weer 30% daalt. Iedere keer als de koers flink omhoog of omlaag gaat, geeft dat toch een soort adrenalinekick. Daarom denk ik dat mensen wel voorzichtig moeten zijn. Je kunt op emotie keuzes maken waarmee je heel veel geld kunt verliezen. Ik ben nu wel beter voorbereid dan toen. Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik bepaalde doelen zet en op die doelen dan steeds een beetje van mijn crypto verkoop om die winst veilig te stellen.”
Crypto zijn zeer speculatief en volatiel, kijk daarom uit met wat je doet.