Den Haag – Afgelopen dinsdag diende de Maag, Lever, Darm Stichting een petitie in om het darmkanker bevolkingsonderzoek te verlagen naar 50 jaar. Op dit moment worden Nederlanders vanaf 55 jaar opgeroepen voor een darmkankeronderzoek, maar volgens Roy van der Ploeg zijn de 5 jaar voor de leeftijdsgrens cruciaal. ‘Met een darmkanker bevolkingsonderzoek vanaf 50 jaar redden we levens,’ aldus van der Ploeg.
Petitie:
12.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose darmkanker in Nederland. Het aantal diagnoses kunnen we volgens Roy van der Ploeg van MLDS terugdringen: ‘we weten dat er 700 mensen tussen de 50 en 55 jaar per jaar gediagnostiseerd worden met darmkanker. Bij 2/3 van hen is de kanker al uitgezaaid en is een behandeling heel lastig en pijnlijk’, vertelt van der Ploeg. Daarbij vertelt Roy van der Ploeg dat het medisch een ‘no brainer’ is om de leeftijdsgrens te verlagen, want poliepen, het voorstadium van darmkanker, beginnen al te groeien vanaf je 40e. De poliepen hebben 10 tot 15 jaar nodig om zich te ontwikkelen tot kwaadaardige poliepen. ‘Met een vrij simpele test kun je erger voorkomen’, aldus van der Ploeg.
Neveneffecten:
Ook maag, darm, leverarts Monique Leerdam is voor de petitie om de leeftijdsgrens te verlagen naar 50 jaar: ‘we hebben in Nederland een hele mooie manier van het uitvoeren van een bevolkingsonderzoek. Hiermee kunnen we vroegtijdig darmkanker opsporen en poliepen er vroegtijdig uithalen.’ Ondanks de mooie resultaten van het bevolkingsonderzoek slaan we in Nederland een groep over volgens Leerdam: ‘hoe eerder je poliepen vindt, hoe beter het te behandelen is. Hiermee voorkom je dat poliepen zich ontwikkelen tot darmkanker.’ Daarbij vertelt Leerdam dat een verlaging op de lange termijn kosteneffectief is: ‘de behandeling van darmkanker is heel duur, relatief gezien zijn de kosten voor een preventieve test laag. Het betaalt zichzelf terug’, vertelt Monique. Daarnaast benadrukt Monique dat de leeftijdsgrens van 50 jaar wordt geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, Nederland ‘loopt dus achter.’
Toekomstperspectief:
Inmiddels is de petitie ondertekend door 53.000 mensen en is ontvangen door 7 politieke partijen. Vandaag wordt de petitie besproken in een debat. ‘Het is voor nu afwachten wat er met de petitie gebeurt en of er geld vrijgemaakt kan worden op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’, aldus van der Ploeg.
Verslaggever Justine van Overeem maakte een videoreportage over deze petitie: