Vrijwilligerswerk: De ruggengraat van Nederland

Vrijwilligerswerk: De ruggengraat van Nederland

UTRECHT-Ongeveer 41 procent van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, blijkt uit cijfers van het CBS, gepubliceerd in de Volkskrant. Deze groep zet zich in voor allerlei sectoren, van sportclubs en zorg tot cultuur en milieu. Vrijwilligerswerk is essentieel, want het versterkt gemeenschappen, biedt hulp aan kwetsbare mensen en geeft individuen de kans om maatschappelijk betrokken te blijven.

De coronapandemie bracht echter uitdagingen. Tijdens de crisis nam het aantal vrijwilligers af, vooral onder ouderen. Voor de pandemie was het percentage vrijwilligers stabiel, maar er is nu een lichte daling merkbaar. Toch blijft Nederland een van de koplopers in Europa als het gaat om actieve participatie. De overheid helpt hierbij door regels te maken en financiële obstakels weg te nemen, zoals belastingvoordelen voor kosten die vrijwilligers maken.

Vrijwilligerswerk biedt meer dan alleen maatschappelijke waarde. Het heeft ook persoonlijke voordelen. Veel vrijwilligers ervaren voldoening en sociale verbinding., zo voelt een groot deel van hen zich nuttig en gewaardeerd. Annemara de Vos doet vrijwilligers werk bij Het Vergeten Kind en zou hier ook niet betaald voor willen krijgen. ‘Je krijgt veel meer terug dan geld, wanneer je de glundering van iemands gezicht ziet is je dag al gemaakt’, vertelt De Vos. Daarnaast ontwikkelen jongeren via vrijwilligerswerk vaak belangrijke vaardigheden die hen helpen bij hun carrière.

Dit maakt vrijwilligerswerk niet alleen goed voor de gemeenschap, maar ook voor de persoonlijke groei. Ook Luc de Vrije, mindmaatje bij Love Your Mind, doet vrijwilligerswerk. ‘Ik ben eigenlijk een buddy voor iemand die niet lekker in zijn of haar vel zit,’ vertelt De Vrije. ‘Ik help onder anderen met uitjes organiseren en zie mijn “maatje” vaak bij bijeenkomsten’. De Vrije noemt het vrijwilligerswerk een mooi initiatief en declareert ook zijn vrijwilligersvergoeding niet.

Toch staan we voor uitdagingen. Vergrijzing en de drukte van het volwassen leven zorgen ervoor dat steeds minder mensen tijd hebben om zich in te zetten. Daarom is het belangrijk om jongeren meer te betrekken en flexibele opties te bieden. Initiatieven zoals korte vrijwilligersprojecten of digitale vrijwilligersklussen kunnen beter bij het dagelijks leven passen.

Vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol in Nederland. Het helpt mensen om samen te werken en versterkt gemeenschappen. Ook biedt het ondersteuning waar gewone zorg en hulp soms niet voldoende zijn.

bekijk hieronder de video over de vrijwilligers in palliatieve zorg.

 

Over de auteur

Deirdre van Gils

Deirdre van Gils (2006) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht.