“Als je een keer een appelsapje drinkt waar wat alcohol in zit kan het zo zijn dat je net boven de 0.0 komt” beweert Wim van Dalen. Dat klinkt hoogst onwaarschijnlijk, wat het ook is.
In het radioprogramma spraakmakers van NPO 1 werd gesproken over het verlagen van het toegestane promillage van 0.5 naar 0.0. Te gast was Wim van Dalen, directeur van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, ook wel bekend als STAP. Van Dalen is van mening dat het promillage inderdaad verlaagd moet worden, maar vind ook dat 0.0 niet mogelijk is. “Het is geen nieuwe informatie, door een natuurlijk proces komen er kleine hoeveelheden alcohol in natuurlijke producten zoals appelsap. Zelfs in bananen kan wat alcohol zitten!” Zo reageert van Dalen als wij hem bellen over zijn uitspraak.
Hoe die tot deze informatie is gekomen? Van een “Belgische website die gelijk omhoogkomt als je googelt”. Dat klopt, als je de vraag of appelsap alcohol bevat in google invoert, is een van de eerste resultaten de website van het Belgische nieuwsplatform HNL. In het artikel gaan ze in over de uitkomsten van het onderzoek van HGR. Het onderzoek gaat echter over voedselsupplementen en andere gezondheid gerelateerde producten. Nergens staat iets over appelsap of andere fruit gerelateerde voedselwaren.
Als wij zelf opzoek gaan naar of er alcohol in appelsap kan voorkomen, en of dat invloed heeft op de uitkomsten van een blaastest stuiten we op het volgende. De kwaliteitsafdeling van vruchtensapproducent Flevosap geef aan dat er geen alcohol in hun producten te vinden is. Sap producent Schulp geeft ook aan dat er naar hun kennis geen alcohol zit in appelsap.
Wij hebben fermentatie expert Ivana Mik gebeld om te vragen hoe het zit met de natuurlijke suikers in appelsap. “Het kan voorkomen dat van nature door de schil van de appels het appelsap gaat fermenteren. Hierdoor komen er kleine hoeveelheden alcohol in het appelsap. Wel heeft Nederland een maximum gesteld van 0.5% dat mag voorkomen in fruit- en frisdrank.” Wel geeft ze aan dat de appelsappen uit de supermarkt niet kunnen door fermenteren omdat ze gepasteuriseerd zijn, wat ervoor zorgt dat alle bacteriën en dergelijke vernietigd.
Het voedingscentrum geeft aan in hun onderzoek dat er per 100 gram appelsap, 0 gram alcohol aanwezig is. Daarnaast hebben wij een alcoholtest producent gebeld om te vragen hoe gevoelig deze machines zijn. Daar spraken wij met Gioia. “Als je een glas appelsap drinkt, zal dat niet omhoogkomen bij de test.” Op infonu is te vinden dat in appelsap geen tot 0.1% alcohol zit, net als andere frisdranken en fruitsappen.
Wat Gioia ons ook verteld is dat bij het drinken van appelsap, er een stofje in je lichaam vrij kan komen dat ervoor kan zorgen waar een blaastest op aan kan slaan. Dat hebben zij zelf echter nog niet meegemaakt en word omschreven als een “gerucht”.
Als je alles bij elkaar bekijkt, komt het erop neer dat een of meerdere glazen appelsap geen invloed zal hebben op je rijgedrag, het geen verschil zal geven bij een blaastest en bovenal over het algemeen geen alcohol bevat. Is dit wel zo het geval is of je appelsap over de datum heen, of je hebt een glas cider in je hand.